"Не люблю, коли мені погрожують". ЗМІ повідомили подробиці "напруженої розмови" Остіна і Шойгу 2022 року

Восени 2022 року, як ідеться у книжці "Війна", Остін провів кілька розмов із Шойгу й попередив про наслідки застосування Росією ядерної зброї
Фото: US Secretary of Defense / Flickr (архів)

Американський журналіст, редактор The Washington Post Боб Вудворд у своїй книжці "Війна" розповів про дві розмови між міністром оборони США Ллойдом Остіном і тодішнім міністром оборони РФ Сергієм Шойгу, які відбулися в жовтні 2022 року. Книжка офіційно вийде наступного тижня, але 8 жовтня CNN опублікував уривки з неї.

Вудворд зазначив, що розмови відбулися в той період, коли США оцінювали ймовірність застосування країною-агресором Росією ядерної зброї у 50%. Звіти американської розвідки того часу свідчили, що нелегітимний президент РФ Володимир Путін настільки був занепокоєний втратами на полі бою в Україні, що міг застосувати тактичну ядерну зброю. За даними Вудворда, президент США Джо Байден доручив своєму раднику з питань національної безпеки Джейку Саллівану виходити на зв'язок із росіянами "всіма каналами". Імовірно, у межах цього доручення Остін контактував із Шойгу.

Під час першої розмови, яку Вудворд назвав "напруженою", Остін сказав співрозмовнику, що якщо Росія наважиться застосувати ядерну зброю, то всі обмеження, які у США є щодо України, буде переглянуто. Отже, наголосив він, це ізолює Росію на світовій арені так, що самі росіяни поки повною мірою не можуть це оцінити. "Я не люблю, коли мені погрожують", – відповів, за інформацією журналіста, Шойгу. Остін нібито сказав, що він представляє наймогутнішу армію у світі й він не погрожує.

За два дні, як ідеться у книжці, російська сторона надала запит на ще один дзвінок. Цього разу Шойгу сказав Остіну, що українці нібито планують використати "брудну бомбу". "Ми вам не віримо. Ми не бачимо жодних ознак цього, і світ це побачить", – сказав, за інформацією Вудворда, глава Пентагону й ще раз закликав Росію не застосовувати ядерної зброї.

Колін Каль, який тоді був заступником Остіна, назвав цей період "таким, що, мабуть, найбільше шокує за всю війну".

Контекст:

За підрахунками The New York Times, із 2022 року, коли розпочалася повномасштабна війна Росії проти України, Остін розмовляв телефоном із міністрами оборони Росії (спочатку із Шойгу, а потім з Андрієм Бєлоусовим, котрий його змінив) загалом шість разів. Майже завжди дзвінки ініціював Пентагон, намагаючись, як зазначило видання, запобігти більшій ескалації.

Перший після початку повномасштабної війни дзвінок Остіна Шойгу відбувся у травні 2022 року, потім вони говорили в жовтні 2022 року (21-го – з ініціативи американців, а 23-го – росіян; саме ці дзвінки Вудворд описав у своїй книжці) й березні 2023 року. З Бєлоусовим Остін розмовляв у червні й липні 2024 року.