Глава Пентагону вперше за час вторгнення РФ в Україну поговорив із Шойгу. Він закликав Росію до припинення вогню

Остін закликав Шойгу до негайного припинення вогню, повідомили в Пентагоні
Фото: ЕРА
Міністр оборони США Ллойд Остін 13 травня провів першу за час повномасштабного вторгнення Росії в Україну розмову з міністром оборони РФ Сергієм Шойгу.

Про це йдеться в повідомленні прессекретаря Пентагону Джона Кірбі, опублікованому на сайті оборонного відомства США.

"Міністр Остін закликав до негайного припинення вогню в Україні та наголосив на важливості підтримання ліній зв'язку", – заявив Кірбі.

Востаннє перед цим Остін говорив із Шойгу 18 лютого, уточнив він. Інших деталей у Пентагоні не повідомили.

Як пише "Інтерфакс", у міноборони РФ заявили, що Остін говорив із Шойгу про "актуальні питання міжнародної безпеки, включно із ситуацією в Україні". У РФ заявляють, що розмову ініціювала американська сторона.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Президент РФ Володимир Путін оголосив про вторгнення російських військ в Україну 24 лютого, того самого дня збройні сили РФ атакували Україну з півдня, півночі (зокрема з території Білорусі) та сходу.

За даними Служби безпеки України, Путін планував бліцкриг, але цей план провалився. У відомстві вважають, що президент РФ розраховував захопити Україну за три дні. Один із полонених, свідчення якого опублікувала спецслужба, розповів, що російським військовослужбовцям видали провізію із запасом на цей строк.

За час повномасштабного вторгнення російська армія захопила частину Київської, Чернігівської, Сумської, Харківської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Донецької та Луганської областей. На початку квітня РФ відступила з північних регіонів України, зосередивши зусилля на наступі на сході України. Також бої тривають у південних областях країни. За даними Генштабу ЗСУ, втрати серед особового складу російських окупантів в Україні станом на 13 травня сягнули приблизно 26,9 тис. військових.

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив 13 травня, що Росія зазнала стратегічної поразки, оскільки не змогла до 9 травня знищити Українську державу та замінити владу своїми маріонетками. "Тепер ми входимо в нову довготривалу фазу війни", – повідомив він.