Холодницький: Онищенка допитали за допомогою скайп-зв'язку, але він уникав конкретики

Холодницький: Онищенко постійно повторював: "не пам'ятаю, не знаю, треба подивитися"
Фото: Назар Холодницький / Facebook

Заступник генерального прокурора України, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький розповів, що колишній народний депутат Олександр Онищенко під час допиту за допомогою скайп-зв'язку "відповідав на конкретні запитання загальними фразами".

Народного депутата Олександра Онищенка допитали за допомогою скайп-зв'язку, проте він уникав прямих відповідей. Про це в ефірі телеканала ZIK розповів заступник генерального прокурора України, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

"Детективи, прокурор були з одного боку, Онищенко – на іншому боці скайп-зв'язку. Були розмови, і він добре все розповідав. Прокурор почав ставити конкретні запитання, наприклад, чи платили, умовно кажучи, за призначення якогось міністра... Він каже: "Не пам'ятаю, не знаю, треба подивитися", – розповів Холодницький.

Він пояснив, що прокурор питав "про те, кому платили, коли, якими коштами, готівкою чи переказами, а якщо переказами, то через який банк, тому що слід чітко встановити час, місце, спосіб та знаряддя вчинення тих чи інших злочинів".

На такі запитання Онищенко, за словами Холодницького, відповідав шаблонами і загальними фразами.

Онищенко фігурує у справі про зловживання під час реалізації газу, видобутого за участю компанії "Укргазвидобування". За даними слідства, державі було завдано збитків на суму майже 3 млрд грн. Усього встановлено 20 осіб, які, як вважають слідчі, входили до складу злочинної організації.

За інформацією Генеральної прокуратури, нардеп покинув Україну 2 липня 2016 року.

5 липня 2016 року Верховна Рада підтримала подання генпрокурора про притягнення до відповідальності, затримання та арешт Онищенка. Сам він відмовився бути присутнім на засіданні парламенту, заявивши, що його "підставили і кинули".

29 липня він заявив, що перебуває в Лондоні і готовий відстоювати свою правоту у британському суді.

У грудні 2016 року Онищенко зробив низку скандальних заяв. В інтерв'ю виданню "Страна" він сказав, що за дорученням Адміністрації Президента скуповував голоси у Верховній Раді, "торгувався й організовував комерційні голосування" на користь президента України Петра Порошенка. Онищенко також стверджує, що протягом року записував свої розмови з Порошенком і його оточенням на диктофон у наручному годиннику, а наприкінці листопада передав аудіозаписи спецслужбам США.

Відразу після цього Служба безпеки України повідомила, що підозрює Онищенка в державній зраді.

2 грудня Онищенко виступив на одному з російських федеральних телеканалів і заявив, що Порошенко вимагав гроші у великих бізнесменів, а частину цих сум скеровував на підкуп депутатів Верховної Ради.

6 грудня Онищенко оприлюднив один зі своїх аудіозаписів. Політик-утікач запевняє, що це були переговори з "посланцем від Адміністрації Президента" народним депутатом Олесем Довгим, ішлося про можливі варіанти припинення кримінального провадження проти Онищенка.

9 лютого 2017 року сайт "Страна" опублікував другий запис розмови, учасниками якої, як стверджує видання, були Онищенко і колишній депутат від "Народного фронту" Микола Мартиненко. За словами Онищенка, Мартиненко виступив черговим посередником між ним і Порошенком після того, як першу частину переговорів "провалив" нардеп Довгий.