Холодницький заявив, що один із підозрюваних у "газовій справі" Онищенка утік

Холодницький: Один з підозрюваних, якому суд відмовив у застосуванні запобіжного заходу у вигляді взяття під варту, а саме Сергій Свіченко, утік, як це в липні минулого року зробив його "шеф" – пан Онищенко
Фото: Назар Холодницький / Facebook

Керівник ТОВ "Надра Геоцентр" Сергій Свіченко, підозрюваний у причетності до так званої газової справи, у якій фігурує народний депутат від групи "Воля народу" утікач Олександр Онищенко, не скористався своїм правом ознайомитися з матеріалами справи, повідомив керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

Один із підозрюваних у причетності до так званої газової справи, у якій фігурує народний депутат від групи "Воля народу" утікач Олександр Онищенко, керівник ТОВ "Надра Геоцентр" Сергій Свіченко утік, написав керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький у Facebook.

Він зазначив, що нещодавно детективи Національного антикорупційного бюро України за дорученням прокурорів САП повідомили підозрюваним у "газовій справі" про завершення досудового слідства, а стороні захисту надали право ознайомитися з матеріалами кримінального провадження.

"Проте виявили бажання ознайомитися з матеріалами не всі. Один з підозрюваних, стосовно якого судом було відмовлено в застосуванні запобіжного заходу у вигляді взяття під варту, а саме Сергій Свіченко, втік, як це в липні минулого року зробив його "шеф" – пан Онищенко", – написав Холодницький.

Він заявив, що ще раз переконався, що кожне з клопотань прокурорів САП про арешт підозрюваних у "газовій справі" є обґрунтованим, а "незастосування до них запобіжного заходу – взяття під варту – є фактичним "квитком" до втечі".

Холодницький повідомив, що наразі у кримінальному провадженні, крім Онищенка, оголошено в розшук ще вісьмох підозрюваних.

28 червня 2016 року детективи Національного антикорупційного бюро України затримали Свіченка на території Сумської області під час спроби перетнути кордон України з Російською Федерацією.

2 липня 2016 року Солом'янський районний суд Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 5 млн грн.

17 лютого 2017 року НАБУ заявило про закінчення досудового розслідування у "газовій справі" Онищенка.

Підозрюваним інкримінують злочини за кількома статтями Кримінального кодексу України, серед яких "створення злочинної організації", "вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією", "привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем", "легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом" тощо.

Онищенко фігурує у справі про зловживання під час реалізації газу, видобутого за участю "Укргазвидобування". За даними слідства, державі було завдано збитків на суму приблизно три млрд грн. Загалом установлено особи 20 людей, які, як уважають слідчі, входили до складу злочинної організації.

5 липня 2016 року парламент зняв з Онищенка недоторканність і дав згоду на затримання й арешт. За інформацією Генпрокуратури, нардеп залишив Україну 2 липня. 29 липня НАБУ викликало Онищенка на допит. У той же день він заявив, що перебуває в Лондоні і готовий відстоювати свою правоту в британському суді.