Голова АМКУ Кириленко вніс заставу, яку йому призначив ВАКС

ВАКС 28 серпня призначив Кириленку заставу в розмірі 30,28 млн грн, але відмовив у клопотанні обвинувачення про його арешт
Фото: Павло Кириленко / Facebook

Голова Антимонопольного комітету України Павло Кириленко вніс заставу в розмірі понад 30 млн грн, яку Вищий антикорупційний суд 28 серпня призначив йому як запобіжний захід. Про це 29 серпня "Суспільне" повідомили у ВАКС.

На засіданні ВАКС призначив Кириленку заставу в розмірі 30,28 млн грн, але відмовив у клопотанні обвинувачення про його арешт.

Кириленко, якого підозрюють у незаконному збагаченні на 56,2 млн грн і декларуванні недостовірної інформації, й далі виконує обов'язки голови АМКУ – його не відсторонили від роботи на час слідства.

Контекст:

Рада призначила Кириленка головою АМКУ у вересні минулого року. До цього, з липня 2019 року, він обіймав посаду голови Донецької ОВА.

САП і НАБУ відкрили стосовно Кириленка кримінальне провадження за статтями "незаконне збагачення" й "декларування недостовірної інформації" 22 березня 2024 року – наступного дня після виходу матеріалу "Схем" (проєкт "Радіо Свобода"), у якому журналісти виявили, що сім'я чиновника в період 2020–2023 років придбала нерухомість і автомобілі загальною ринковою вартістю понад 70 млн грн.

14 серпня детективи НАБУ повідомили Кириленка про підозру в незаконному збагаченні на 56,2 млн грн і декларуванні недостовірної інформації. За даними досудового розслідування, у 2020–2023 роках вказана особа, обіймаючи посаду керівника ОДА, придбала 21 об'єкт нерухомого майна й один люксовий автомобіль, але зареєструвала їх на родичів дружини. За інформацією САП, загальна вартість активів сягнула 61,7 млн грн. Водночас законні доходи чиновника і членів його сім'ї не давали змоги здійснити такі придбання, наголосили у прокуратурі.

Обрати Кириленку запобіжний захід у вигляді застави й подальших зобов'язань суд зміг із четвертої спроби.