Грозєв: Провоєнні блогери РФ бачать у Курській операції ЗСУ шлях до закінчення війни або навіть повалення Путіна

Грозєв: Щоб хтось таємно радів прогресу українських військ – такого раніше не було
Скріншот: Редакция / YouTube

Наступальна операція сил оборони України в Курській області РФ зможе дати Києву козирі на переговорах із Москвою, а також вплине на російське суспільство і його ставлення до війни. Таку думку в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону висловив болгарський журналіст-розслідувач Христо Грозєв.

Він зазначив, що поки незрозуміло, "позитивний [це буде ефект] чи тільки негативний".

"Щонайменше російське суспільство відчує на собі війну. І звісно, завжди, коли таке буває, з'являється антивоєнний настрій, якого раніше не було. Звичайно, з'являються й інші "пропатріотичні" настрої, які можуть мотивувати частину населення, яка раніше була байдужою і не мала конкретного ставлення до війни, стати більш антиукраїнською. Але баланс у суспільстві зазвичай такий, що з'являються більше антивоєнні настрої, бо ніхто не хоче платити особисту ціну за участь у війні, яку досі бачили лише по телебаченню. Тому, думаю, що ці два фактори роблять із наступу на російську територію, найімовірніше, дуже корисний хід для України", – продовжив він.

За словами Грозєва, у РФ уже давно накопичилося пасивне ставлення до війни.

"І ми бачимо в Telegram-каналах, які дуже наближені до силовиків, до ФСБ, що вони зі зловтіхою дивляться на те, що українські війська роблять... Вони із задоволенням пишуть про новий захоплений кілометр, бо вони в цьому бачать, як і ми з вами, шлях до можливого закінчення війни чи навіть до повалення Путіна", – додав він.

Болгарський журналіст пояснив, що ці настрої відрізняються від поразницьких – думки про те, що РФ може програти війну, російська еліта не боїться озвучувати.

"Це одне. Але щоб хтось таємно радів прогресу українських військ, – такого раніше не було. Наприклад, канал "ВЧК-ОГПУ". Вони більш-менш покривають факти з такою швидкістю і такою прозорістю, як українські канали", – підкреслив він.

Контекст:

6 серпня почався наступ ЗСУ в Курській області РФ, у регіоні тривають бої. З 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській і Бєлгородській – запровадили режим контртерористичної операції.

12 серпня президент України Володимир Зеленський вперше офіційно повідомив про операцію в Курській області. За словами президента, створення українською армією буферної зони у російському регіоні є одним із завдань сил оборони. Пізніше він сказав, що не озвучуватиме всіх цілей операції в Курській області, але кілька ще назвав: поповнення обмінного фонду; превентивний удар, щоб не допустити захоплення окупантами частини Сумської області; демонстрація росіянам, що для нелегітимного президента РФ Володимира Путіна важливіша окупація України, ніж захист населення в самій Росії.

Станом на 27 серпня, за даними ЗСУ, Україна контролює на цьому напрямку 1294 км&³2; території, ідеться про 100 населених пунктів.