ГРУ хотіло вбити Зеленського, зв'язок Дурова з ФСБ, захоплення Росії. Інтерв'ю Гордона з Грозєвим. Відео

Грозєв: Можливо, мене хотіли викрасти й відвезти особисто до Путіна. Можливо, заарештувати й посадити в Росії. А можливо – отруїти
Фото: promoteukraine.org

На YouTube-каналі "В гостях у Гордона" вийшло інтерв'ю з болгарським журналістом-розслідувачем Христо Грозєвим.

Під час інтерв'ю засновник інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитро Гордон і Грозєв говорили про:

  • затримання у Франції засновника й генерального директора месенджера Telegram Павла Дурова і його ймовірну співпрацю з ФСБ;
  • Курську операцію сил оборони України;
  • смерть у колонії російського опозиціонера Олексія Навального;
  • змову проти нелегітимного президента РФ Володимира Путіна й умови, за яких оточення буде готове "злити" його;
  • те, коли може завершитися війна Росії проти України;
  • намір російської військової розвідки вбити військово-політичне керівництво України.

"Ще до початку війни ГРУ Росії реально збиралося усунути військове й політичне керівництво України. Загроза була для майже всіх генералів і особисто [президента Володимира] Зеленського", – зазначив Грозєв.

Також журналіст розповів про стеження за ним самим.

"Деякий час за мною було серйозне стеження зі зламом моєї квартири для встановлення прослуховувальних пристроїв. Ті, хто стежив за мною, винаймали квартиру навпроти моєї, щоб робити це ефективніше, – сказав розслідувач. – Мені невідомо, якою була їхня мета. Можливо, викрасти мене й відвезти особисто до Путіна. Можливо, заарештувати й посадити в Росії. А можливо – отруїти".

Грозєв народився 1969 року в болгарському місті Пловдив. Закінчив Американський університет у Болгарії та IMADEC University в Австрії.

Із кінця 80-х займається журналістикою. 1995 року розпочав співпрацю з американською медіакомпанією Metromedia International. У межах співпраці запускав десятки радіостанцій у країнах Балтії, Фінляндії, Болгарії, Угорщини, Росії. 2000 року став президентом Metromedia International. 2003 року Metromedia International вирішила вийти з радіобізнесу, і Грозєв придбав у неї російські активи. 2006 року він продав їх французькій компанії Lagardere. Водночас Грозєв керував ірландською компанією Communicorp, яка придбала в Metromedia International інші її радіомовні активи.

Із 2000-х інвестує в різні медіаактиви. Із 2015 року Грозєв співпрацював із Bellingcat (був провідним дослідником із Росії в організації до лютого 2023 року). Є автором низки резонансних розслідувань, переважно пов'язаних із Росією, зокрема про отруєння Навального хімічною речовиною групи "Новачок", отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля "Новачком" у Великобританії, причетність РФ до збиття малайзійського літака Boeing у небі над Донбасом у 2014 році.

2019 року Грозєв здобув премію European Press Prize у сфері розслідувальної журналістики за розслідування про отруєння Скрипаля.

2023 року він повідомив, що виїхав з Австрії, де жив останні 20 років, через імовірну погрозу російських спецслужб. У РФ його заочно заарештували й визнали "іноагентом".