Ініціатива ОПЗЖ щодо імпічменту Зеленського. Корнієнко каже, що технічно це реалізувати неможливо

Корнієнко: Для запуску процедури імпічменту необхідно створити слідчу комісію у Верховній Раді зі 150 депутатів, у них навіть цієї кількості немає
Фото: Слуга Народу / Facebook
Партія "Опозиційна платформа – За життя" ухвалила резолюцію про початок процедури імпічменту президента України Володимира Зеленського через його указ про застосування санкцій проти нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака і належних йому телеканалів "112 Україна", ZIK, NewsOne. Голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко вважає, що це політична позиція ОПЗЖ.

Юридичної можливості для запуску процедури імпічменту президента України Володимира Зеленського немає, заявив голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко в інтерв'ю "Медузі", опублікованому 4 лютого.

"[Технічно] це неможливо. Для запуску процедури імпічменту необхідно створити слідчу комісію у Верховній Раді зі 150 депутатів, у них навіть цієї кількості немає. Радше це їхня політична позиція. Юридично жодної можливості це зробити ми не бачимо", – сказав він.

Зеленський 2 лютого ввів у дію рішення РНБО про санкції щодо нардепа від "Опозиційної платформи – За життя" Тараса Козака та належних йому телеканалів "112 Україна", ZIK, NewsOne.

У відповідь на це в парламентській фракції ОПЗЖ заявили, що ініціюватимуть імпічмент Зеленського. 4 лютого партія "Опозиційна платформа – За життя" провела з'їзд, на якому ухвалила резолюцію про початок процедури імпічменту президента Зеленського. Вони вважають, що президент "грубо порушив" Конституцію України, підписуючи указ.

Відповідно до закону про процедуру імпічменту президента України, щоб ініціювати процедуру усунення глави держави, не менше ніж 226 депутатів має внести на розгляд парламенту письмове подання, у якому має бути вказано підстави для створення спеціальної тимчасової слідчої комісії.

У законі також ідеться про те, що Верховна Рада в разі, якщо з якихось причин імпічмент оголосити не вдалося, обов'язково має попросити вибачення у президента в письмовому вигляді.

У Раді фракція ОПЗЖ складається із 44 нардепів. Більшість – у пропрезидентської "Слуги народу" (245 нардепів).

За даними видання ZN.UA, санкції проти Козака і пов'язаних із ним юридичних осіб ввели після розслідування спецслужб, під час якого встановили схеми з постачанням вугілля з окупованих територій України.

Санкції передбачають позбавлення ліцензій "112 Україна", ZIK і NewsOne, їм наказано припинити мовлення, усю легальну діяльність медіакомпаній припиняють строком на п'ять років. Провайдери відразу ж почали блокувати телеканали, а ті зробили спільну заяву про "політичну розправу" і пообіцяли боротися "за своє право мовити для українців".

Окрім того, 29 січня під санкції потрапили літаки, якими, ймовірно, користувалися кум президента РФ, голова політради ОПЗЖ, нардеп Віктор Медведчук і Козак. Тепер літаки не можуть входити в повітряний простір України, здійснювати приземлення на території країни і брати пасажирів.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк зазначив, що йдеться про канали з так званого пулу Медведчука. Їх "досить активно й часто відкрито використовують як інструменти чужої іноземної пропаганди в Україні", підкреслив Подоляк.

Блокування "112 Україна", ZIK і NewsOne не має нічого спільного з наступом на свободу слова, підкреслила прессекретарка Зеленського Юлія Мендель. За її даними, є підтвердження того, що ці канали фінансують із Росії.

Козак придбав NewsOne і "112 Україна" наприкінці 2018 року, ZIK – улітку 2019-го. Зеленський 2019 року заявляв, що Козак і Медведчук – це "одна історія" в контексті володіння українськими телеканалами.

Станом на вечір 3 лютого Міністерство культури та інформаційної політики України надіслало офіційний запит у YouTube про закриття акаунтів телевізійних каналів "112 Україна", ZIK і NewsOne.

Українські санкції проти трьох ЗМІ підтримали у США і країнах Євросоюзу.

Центр протидії корупції та ще 17 громадських органiзацiй 4 лютого написали відкритий лист міністерству фінансів США і главі Держдепартаменту США Ентоні Блінкену, у якому просять занести Козака і дружину Медведчука Оксану Марченко до санкційного списку мінфіну США – OFAC.