Ізраїль підтримає українську "мирну ініціативу" в межах ООН – глава МЗС

Кулеба (праворуч) розповів, що в розмові з Коеном (ліворуч) порушив питання формули миру президента Зеленського
Фото: EPA
Ізраїль підтримує запропоновану президентом України Володимиром Зеленським формулу миру задля припинення війни, яку в лютому 2022 року розпочала РФ.

Про це 16 лютого у Києві на спільній пресконференції з главою МЗС України Дмитром Кулебою заявив міністр закордонних справ Ізраїлю Елі Коен. Відеозапис заходу опублікували у Facebook МЗС України.

Кулеба розповів, що в розмові з Коеном порушив питання формули миру президента Зеленського.

"Ми ведемо переговори з низкою країн про те, щоб вони долучилися до її реалізації. Ми знаємо, й Ізраїль знає, навіть краще за нас, тому що бореться за себе вже десятиліття. Ми знаємо, що справедливий мир може існувати тільки в умовах, коли ти є достатньо сильний, щоб бути здатним цей мир захистити. І це був лейтмотив розмови", – наголосив глава МЗС України.

Кулеба додав, що в ООН відбудуться "певні заходи", де Україна "розраховує на підтримку ізраїльських партнерів".

Коен зазначив, що Ізраїль підтримує народ України.

"Ізраїль підтримає українську "мирну ініціативу" в межах ООН наступного тижня", – повідомив Коен.

Глобальний саміт миру, ініційований Україною, заплановано на 24 лютого у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку (США), повідомив 12 січня посол України в Туреччині Василь Боднар.

Контекст:

15 листопада 2022 року під час виступу на саміті G20 Зеленський оприлюднив українську формулу миру, яка містить 10 пунктів. Вона передбачає координацію міжнародних зусиль щодо встановлення ядерної, енергетичної і продовольчої безпеки. Одним із головних положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів.

"Це зараз одне з ключових завдань нашої держави – залучити світ до конкретної реалізації пунктів формули миру", – сказав Зеленський 9 грудня. За його словами, Україна відчуває підтримку у питанні притягнення Росії до відповідальності за агресію як від держав, так і від міжнародних організацій і правозахисних інституцій.