"Якби я був на місці Путіна, то вибрав би Бутусова". Арестович пояснив, чому запропонував надати журналістові охорону

Арестович: Давайте подивимося на ситуацію очима Путіна
Фото: Алексей Арестович / Facebook
Після суперечки з президентом України Володимиром Зеленським головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов може бути ціллю РФ з метою дестабілізації ситуації всередині країни. Таку думку 29 листопада в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV висловив радник глави Офісу президента Андрія Єрмака, речник української делегації у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Олексій Арестович.

"Давайте подивимося на ситуацію очима [президента РФ Володимира] Путіна. Ось я зібрав 100 тис. військ на кордоні України і думаю: напасти чи не напасти. І в яких умовах краще нападати – коли в Україні порядок і вона дружно чекає на напад і готується чи коли розбрат, масові заворушення, політична криза? Звісно, у другому", – сказав Арестович.

На його думку, найкраща жертва, яка може сколихнути суспільство, – журналіст. Такою "сакральною фігурою" у країні, де вбили журналіста Георгія Гонгадзе, може бути Бутусов, який вступив у суперечку з президентом Володимиром Зеленським, вважає Арестович.

"Ось фігура, яка особисто ось протистоїть "злочинній зеленій владі"... Кого вибирати як мішень? – наголосив радник Єрмака. – Я взагалі рятую йому життя пропозицією надати йому державну охорону".

Контекст:

Зеленський 26 листопада провів пресмарафон, який тривав понад п'ять годин. Він заявив, що Бутусов працював на бізнесмена Ігоря Коломойського та образився через те, що не дістав посади в Міністерстві оборони.

Зеленський також звинуватив Бутусова у смертях на Донбасі через публікацію відео з безпілотником Bayraktar. "Ви перша людина, яка показала інформацію щодо відповіді нашого, українського дрона по незаконних формуваннях на тимчасово окупованому Донбасі... На вашій совісті – загибель людей. Після цього скільки було на нас атак і бомб скинуто дронами!" – сказав президент.

Ці звинувачення журналіст назвав брехливими. Після пресмарафону Бутусов сказав, що його запросили на цей захід задля дискредитації. Він повідомив, що судитиметься із Зеленським.

Бутусов 27 листопада, у День пам'яті жертв Голодомору, у Facebook опублікував відео, на якому зробив постріл із гаубиці Д-20 калібру 152 мм. 28 листопада у ДБР заявили, що проведуть розслідування стосовно цього і що відкрили провадження за ст. 414 (порушення правил поводження зі зброєю, а також з речовинами та предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення) та ст. 437 (планування, підготовка, розв'язання та ведення агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Після реакції суспільства у ДБР уточнили, що кримінальне провадження відкрили не проти Бутусова, а за фактом, зазначеним у його публікації. У відомстві заявили, що "предметом розслідування є встановлення обставин, хто і за яких умов допустив цивільну особу до зброї".

29 листопада Арестович заявив, що попросить надати журналісту державну охорону, оскільки з Бутусова нібито хочуть зробити "сакральну жертву".

"Такими темпами йому залишається вже дуже недовго – рахунок пішов на дні, максимум – тижні. Його ліквідують ті, хто його й накачує. І це, за планом, стане сигналом для початку масових заворушень", – стверджував Арестович.

Бутусов відповів, що не має наміру приймати пропозицію про охорону, якщо така надійде. "Офіс президента Зеленського погрожує убити мене, як Гонгадзе, протягом тижня", – відреагував журналіст.