"Його ліквідують, рахунок пішов на дні". Арестович заявив, що попросить надати Бутусову державну охорону

Арестович: Телепня давно час рятувати
Фото: Алексей Арестович / Facebook

Радник глави Офісу президента, речник української делегації у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Олексій Арестович 29 листопада у Facebook заявив, що попросить надати журналісту Юрієві Бутусову державну охорону.

"Колись я дуже симпатизував Юрі Бутусову – через те, що він одним із перших почав писати літопис цієї війни. Потім, коли почала проступати його роль в Іловайській трагедії та особливо – створенні чорної легенди про Збройні сили з метою відмазати [ексглаву МВС України Арсена] Авакова та [колишнього секретаря РНБО Олександра] Турчинова, ставлення почало змінюватися. Сьогодні це вже швидше співчуття. Понад рік тому я його по-людськи попереджав: "Юро, тебе використовують чорні політичні аферисти, смикаючи тебе за твій щирий патріотизм та почуття власної ваги одночасно. Це погано закінчиться", – стверджує Арестович.

Він назвав Бутусова "пропагандистом з ознаками розпаду особистості".

"Якщо журналіст сфотографувався зі зброєю або у формі з нашивкою – він прийняв бік і більше не може бути журналістом та висвітлювати події у конфлікті. Усе це стосується і цивільних осіб, але в міжнародному праві журналісти виділені окремо як ті, хто має дотримуватися нейтралітету особливо суворо… "Військовий експерт", який жодного дня не служив в армії, який не відрізняє "головнокомандувача" та "верховного головнокомандувача" і не знає, що підрозділи ТрО (територіальної оборони. – "ГОРДОН") взагалі не мають на озброєнні артилерійських знарядь, окрім мінометів, який не встигає перевірити інформацію, але шість разів постфактум виправляє власний пост", – наголосив радник глави ОП.

За його словами, із Бутусова хочуть зробити "сакральну жертву".

"Такими темпами йому залишається вже дуже недовго – рахунок пішов на дні, максимум – тижні. Його ліквідують ті, хто його й накачує. І це, за планом, стане сигналом для початку масових заворушень – зі щирим обуренням громадян. І все це – на фоні концентрації російських військ на кордоні. Зрозумілий сценарій? Ідеальне поле гри для Росії. Внутрішні протести – політична криза – атакуй на здоров'я. Терміново проситиму надати Юрію Бутусову державну охорону. Його, телепня, давно час рятувати", – резюмував Арестович.

У ДБР після публікації відео Бутусова, на якому він зробив постріл із гаубиці Д-20 калібру 152 мм, заявили, що проведуть розслідування щодо цього. Після реакції "лідерів громадської думки" у ДБР уточнили, що не відкривали кримінального провадження проти Бутусова. У відомстві зазначили, що "предметом розслідування є встановлення обставин, хто і за яких умов допустив цивільну особу до зброї".

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський 26 листопада провів пресмарафон, який тривав понад п'ять годин. Він заявив, що Бутусов працював на бізнесмена Ігоря Коломойського та образився через те, що не отримав посади в Міністерстві оборони.

Зеленський також звинуватив Бутусова у смертях на Донбасі через публікацію відео з безпілотником Bayraktar. "Ви перша людина, яка показала інформацію щодо відповіді нашого, українського дрона по незаконних формуваннях на тимчасово окупованому Донбасі... На вашій совісті – загибель людей. Після цього скільки було на нас атак та бомб скинуто дронами!" – сказав президент.

Ці звинувачення журналіст назвав брехливими.

Бутусов після пресмарафону сказав, що його запросили на цей захід задля дискредитації. Він повідомив, що судитиметься із Зеленським.