"Майдан, захоплення Криму, вторгнення на Донбас. Тобто це я все почав". Бутусов прокоментував розслідування ДБР

Бутусов: На восьму річницю розгону Майдану Татаров та Єрмак зробили блискучий подарунок російській пропаганді
Фото: Юрій Бутусов / Facebook
Головний редактор "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов 28 листопада у Facebook прокоментував кримінальне провадження, відкрите Держбюро розслідувань, у якому він фігурує.

"Державне бюро розслідувань тільки що порушило проти мене справу за ст. 437 – планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни. Майдан, захоплення Криму, вторгнення на Донбас та вісім років війни. Тобто це я все почав. На думку президента [України Володимира Зеленського], саме я оприлюднив відео з Bayraktar і тим самим спричинив смерті наших воїнів (кого саме, звичайно, не сказав). Як привід – постріл з гармати, який був колись зроблений, – це тепер привід для ескалації, хоч я і написав, що це було давно", – наголосив журналіст.

За його словами, влада підозрює, що Бутусов міг влучити з гармати по російських окупантах "і тим самим розв'язав війну".

"ДБР контролює у Зеленського один з керівників знищення протестів на Майдані – [заступник глави Офісу президента] Олег Татаров, вірний кадр  [колишнього заступника глави Адміністрації Президента часів Віктора Януковича] Андрія Портнова та [глави ОПУ] Андрія Єрмака. На восьму річницю розгону Майдану 29 листопада 2013-го Татаров та Єрмак зробили блискучий подарунок російській пропаганді – намагаються засудити журналіста, який писав про Майдан та про війну з першого дня", – заявив Бутусов.

Він додав, що не збирається їхати з України.

"Я не збираюсь кудись їхати з країни, я залишусь тут. Я вийшов на Майдан вісім років тому. Там не було Зеленського, не було Єрмака, а Татаров та Портнов там були одними з координаторів. Що ж, ті, хто мене замовив, тепер відомі для всіх. Тепер російський вплив в Україні кожен громадянин наочно побачить", – підкреслив головний редактор.

Бутусов 27 листопада, у День пам'яті жертв Голодомору, у Facebook опублікував відео, на якому зробив постріл із артилерійської зброї. Він зазначив, що відео було знято під час навчань підрозділів територіальної оборони одного з регіонів України.

"Нічого героїчного в цьому відео нема, просте слово до дня Голодомору. Знято в суворій відповідності до діючих конвенцій та заборон", – заявив він.

28 листопада у ДБР повідомили, що перевіряють законність дій Бутусова, для цього відкрили два провадження – за ст. 414 (порушення правил поводження зі зброєю, а також з речовинами та предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення) та ст. 437 (планування, підготовка, розв'язання та ведення агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський 26 листопада провів пресмарафон, який тривав понад п'ять годин. Він заявив, що Бутусов працював на бізнесмена Ігоря Коломойського та образився через те, що не дістав посади в Міністерстві оборони.

Зеленський також звинуватив Бутусова у смертях на Донбасі через публікацію відео з безпілотником Bayraktar. "Ви перша людина, яка показала інформацію щодо відповіді нашого, українського, дрона по незаконних формуваннях на тимчасово окупованому Донбасі... На вашій совісті – загибель людей. Після цього скільки було на нас атак і бомб скинуто дронами!" – сказав президент.

Ці звинувачення журналіст назвав брехливими.

Бутусов після пресмарафону сказав, що його запросили на цей захід задля дискредитації. Він повідомив, що судитиметься із Зеленським.