"Є декілька сильних гравців". У МЗС України повідомили, що другий саміт миру може відбутися в одній із країн Глобального Півдня

Перший саміт миру тривав із 15-го до 16 червня у швейцарському Бюргенштоку
Фото: FDFA Federal Dep. of Foreign Affairs / Flickr (ілюстративне)

Україна налаштована, щоб другий саміт миру відбувся в одній із країн Глобального Півдня. Про це в інтерв'ю, яке 20 червня транслювали в ефірі національного телемарафону, повідомив глава українського МЗС Дмитро Кулеба. Відеозапис опубліковано в YouTube програми "Подробиці", котра виходить на каналі "Інтер".

"І тут є декілька якісних сильних гравців, які виявляють інтерес до проведення другого саміту. Але важливо, що час між першим і другим самітами не буде порожнім", – наголосив Кулеба.

За його словами, президент України Володимир Зеленський домовився у Швейцарії про проведення між першим і другим самітами тематичних заходів щодо кожного пункту формули миру для формування переговорної позиції, щоб "вийти на другий саміт із максимально сильною позицією, яку підтримуватиме максимальна кількість країн".

Контекст:

Перший саміт миру у швейцарському Бюргенштоку тривав із 15-го до 16 червня. На ньому обговорювали три пункти формули миру – ядерну безпеку, продовольчу безпеку і звільнення військовополонених та українських дітей, яких викрала Росія. Україна наполягала, щоб країни-агресора Росії на першому саміті не було.

Президент України Володимир Зеленський на брифінгу 15 червня повідомив, що на саміті зареєструвалися представники 101 країни й міжнародної організації.

У швейцарському МЗС розповіли, що другий саміт миру щодо України можуть провести до президентських виборів у США в листопаді. Зеленський поінформував, що обговорював можливість проведення другого саміту миру в Саудівській Аравії. Також його готова прийняти Швейцарія.

За словами Зеленського, підготовка до другого саміту миру забере "не роки, а місяці". Як вказав президент, присутність представників РФ на другому саміті миру свідчитиме, що вона вирішила закінчити війну.