ЄС проти швидкого миру внаслідок капітуляції України – Боррель

ЄС має й далі підтримувати Україну, щоб зберегти її незалежність і гарантувати безпеку вільного світу, зазначив Боррель
Фото: consilium.europa.eu

Євросоюз не згоден із позицією тих, хто висловлюється за якнайшвидше завершення повномасштабної російської агресії, навіть якщо це буде зроблено внаслідок поразки України. Про це 11 липня у Вашингтоні на полях саміту НАТО заявив верховний представник ЄС із питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Відеозапис опубліковано на сайті Євроради.

За словами Борреля, для того, щоб Україна перемогла агресію Росії, ЄС має й далі підтримувати Україну.

"Тим, хто каже, що підтримка України призведе до затягування війни, тим, хто каже, що мир має настати швидко, навіть якщо це означає, що Україна мусить здатися, ми заперечуємо. Ми маємо зробити так, щоб Україна здобула перемогу над російською агресією. Ми маємо й далі підтримувати Україну, щоб зберегти суверенітет [і] незалежність цієї країни й гарантувати безпеку вільного світу", – зазначив глава дипломатії ЄС.

Відповідаючи на запитання стосовно критики прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном західної військової допомоги Україні, Боррель сказав, що якщо ЄС перестане підтримувати Київ, то "війна, безперечно, закінчиться – і закінчиться швидко".

"Але як? Капітуляцією України, "маріонетковим урядом" у Києві, розчавленим агресором українським народом. Хіба ми хочемо, щоб війна закінчилася саме так? Ні. Якщо ми не хочемо, щоб війна закінчилася в такий спосіб, якщо ми не хочемо, щоб Україна здалася, бо в неї немає можливості продовжувати боротьбу, ми маємо й далі підтримувати Україну. Така позиція Європейського союзу", – наголосив дипломат.

Боррель вказав, що весь ЄС підтримує цю позицію.

"І для Європейського союзу немає [іншого] плану, окрім плану [президента України Володимира] Зеленського. Для нас, для європейців, це єдиний мирний план", – резюмував глава європейської дипломатії.

Контекст:

Орбан 5 липня приїхав у Москву після візиту до Києва 2 липня, під час якого запропонував Зеленському "припинення вогню" у війні проти країни-агресора РФ. За словами Орбана, ця пропозиція Зеленському "не дуже сподобалася".

В Офісі президента України, коментуючи слова Орбана, зазначили, що припинення вогню "не може сприйматися відірвано" від інших аспектів урегулювання. Україна "справді хоче миру", і для цього є інструмент – саміт миру, додали в ОП.

За підсумками переговорів у Москві з нелегітимним російським президентом Володимиром Путіним угорський прем'єр зрозумів, що позиції України та РФ "дуже далекі одна від одної".

8 липня Орбан прибув до Китаю й зустрівся там із головою КНР Сі Цзіньпіном, після чого заявив, що Китай є "головною державою у створенні умов для встановлення миру у війні між РФ та Україною".

Ракетний удар країни-агресора РФ по Києву 8 липня Орбан назвав "трагічним і мерзенним нападом" і закликав створити "мирну політику, яка приведе Росію й Україну до припинення вогню і мирних переговорів".