Ющенко заявив, що закріплення в Конституції курсу на НАТО буде орієнтиром для нації на найближчі роки

Ющенко: Україна за нормою НАТО буде проводити внутрішній референдум
Фото: kuchma.org.ua

За час існування НАТО ніхто не забрав і метра землі в жодної з країн – членів Північноатлантичного альянсу, позаблоковий статус України не дав нічого, підкреслив екс-президент України Віктор Ющенко.

Екс-президент України Віктор Ющенко на брифінгу, який транслював телеканал "112 Україна", висловив думку, що закріплення курсу на євроінтеграцію та інтеграцію в НАТО – це орієнтир для нації на кілька десятків років уперед.

Він нагадав, що за час існування НАТО ніхто не забрав жодного квадратного метра землі в жодної з країн – членів Альянсу, водночас позаблоковий статус Україні не дав нічого.

"Безумовно, Україна за нормою НАТО буде проводити внутрішній референдум. Як проводила кожна країна третьої-четвертої хвилі, яка приєдналася до НАТО", – додав Ющенко.

Екс-президент Леонід Кучма, зі свого боку, висловив думку, що в питанні прийняття України в НАТО країни Євросоюзу будуть озиратися на РФ.

"Під час ухвалення таких кардинальних рішень завжди Європейський союз буде дивитися на великого сусіда Росію", – підкреслив він.

7 лютого український парламент ухвалив законопроект про внесення в Конституцію положення про стратегічний курс держави на набуття повноправного членства України в Європейському союзі та Організації Північноатлантичного договору.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій підписав закон. Того самого дня Рада схвалила проект постанови, яким закликала НАТО надати Україні план дій щодо членства.

Президент України Петро Порошенко підписав цей документ 19 лютого.