Канада підготувала безпекову угоду з Україною, документ в Офісі президента на погодженні – амбасадорка

Канада вже передала Києву проєкт безпекової угоди
Фото: depositphotos.com

Після підписання угоди про безпекову співпрацю між Україною і Великобританією активізували переговори щодо безпекової угоди між Україною і Канадою. Про досягнутий прогрес "Європейській правді" 15 січня розповіла амбасадорка Канади в Україні Наталка Цмоць.

За її словами, Канада вже передала Києву проєкт відповідної угоди.

"Я дуже рада вам повідомити, що у п'ятницю Канада вислала до [заступника глави Офісу президента] Ігоря Жовкви копію [проєкту] угоди, щоб розпочати детальніші переговори, щоб за кілька тижнів закінчити переговори між Канадою й Україною", – заявила вона.

Цмоць наголосила, що, на думку Канади, це має бути угода про "безпекові запевнення – security assurances", однак вона не бачить проблем у цьому терміні.

Цей підхід, за її словами, є спільним для G7: "Серед держав G7 є прагнення надати Україні ці запевнення, і це – термінове питання".

Амбасадорка уточнила, що ухвалення такої безпекової угоди відповідатиме домовленостям лідерів двох країн.

"Прем’єр-міністр [Канади Джастін] Трюдо ще у вересні під час візиту [президента України Володимира] Зеленського до Канади сказав, що Канада прагне покласти на папір свої зобов'язання щодо багаторічної підтримки – для того, щоб Україна була впевнена в передбачуваності такої підтримки в майбутньому", – заявила вона.

Контекст:

Країни G7 (США, Німеччина, Японія, Франція, Канада, Італія й Великобританія, а також Євросоюз) 12 липня 2023 року ухвалили декларацію про підтримку України з гарантіями безпеки на полях саміту НАТО у Вільнюсі. У разі майбутнього збройного нападу Росії "Велика сімка" пообіцяла надати Україні зброю, військову техніку й економічну допомогу, а також покласти економічні й "інші витрати" на Росію.

До декларації G7 про гарантії безпеки для України приєдналося 30 країн, повідомив 2 листопада Зеленський.

Україна планує підписати конкретні двосторонні угоди з кожним із союзників, пояснив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов. Україна вже розпочала двосторонні переговори з низкою країн.

12 січня 2024 року Зеленський і прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак підписали в Києві історичну угоду про співпрацю двох держав. Угода, зокрема, передбачає порядок дій союзників у разі майбутнього нового нападу країни-агресора Росії, закріплює домовленості у сферах військового й оборонного співробітництва, співпрацю для захисту критичної інфраструктури й у галузі кібербезпеки, визначає поняття справедливого миру.