Колесник: Якщо Україна виділятиме 2,5 млрд грн на рік на науково-технічну діяльність, це принесе в 10 разів більше грошей державі

Колесник: У нас відбувається деградація
Фото: Andrii Kolesnyk / Facebook

Експерт в аерокосмічній сфері, радник голови Національного космічного агентства Андрій Колесник в інтерв'ю виданню "ГОРДОН" заявив, що нинішній рівень фінансування космічної сфери в Україні не дає можливості їй розвиватися.

Експерт в аерокосмічній сфері, радник голови Національного космічного агентства Андрій Колесник в інтерв'ю виданню "ГОРДОН" заявив, що якщо Україна виділятиме 2,5 млрд грн на рік на науково-технічну діяльність, це принесе в 10 разів більше грошей державі.

"Потрібно не так уже й багато грошей. 2,5 млрд грн на рік на науково-технічну діяльність я вважаю оптимальною цифрою. Це надалі може країні принести в 10 разів більше грошей через нові робочі місця, податки тощо. Такого обсягу інвестиція могла б підняти нашу космічну галузь на той рівень, коли нами знову зацікавилися б у світі. Ми змогли б повернутися в сім'ю космічних держав і стати повноцінними учасниками міжнародних проєктів", – зазначив Колесник.

За його словами, нинішній рівень фінансування космічної сфери в Україні не дає можливості їй розвиватися.

"А поки нам виділяють гроші на те, щоб ще рік якось протриматися. Ми постійно виживаємо замість того, щоб розвиватися. У нас відбувається деградація. І поки залишається така система фінансування, ми нічого не зможемо досягти", – підкреслив Колесник.

Українець Поляков посідає третє місце за інвестиціями в космічну сферу США після Маска і Безоса – Колесник. Читайте повну версію інтерв'ю

13 листопада Державне космічне агентство повідомило, що Україна приєдналася до програми NASA "Артеміда" про співпрацю в дослідженні космосу.

29 жовтня 2019 року президент України Володимир Зеленський підписав закон про відкриття космосу для приватних компаній.