Конституційний Суд України хоче відновити засідання. Він повноцінно не збирався майже місяць

ЗМІ повідомляли, що КСУ не може зібрати кворум через відмову кількох суддів приходити на засідання
Фото: Конституційний Суд України - офіційна сторінка / Facebook
З 5 листопада Конституційний Суд України не міг повноцінно провести засідання через відсутність кворуму, у КСУ говорили, що це пов'язано з тим, що деякі судді захворіли на COVID-19. Майже за місяць суд планує нарешті провести нове засідання, його призначили на 8 грудня.

Конституційний Суд України планує провести засідання 8–10 грудня. Про це йдеться у проєкті порядку денного КСУ, опублікованому на сайті суду.

8 грудня суд хоче розглянути подання (.pdf) нардепів щодо тлумачення слів "гідні умови життя" у преамбулі до Конституції України. Також плануються розглянути подання (.pdf) нардепів, яке стосується спецконфіскацій.

9 грудня планує розглянути скаргу (.pdf) щодо законності автофіксації порушень правил дорожнього руху.

На 10 грудня заплановано розгляд подання (.pdf) омбудсменки Людмили Денісової стосовно пенсійного забезпечення державних службовців.

Згідно з переліком проєктів порядків денних КСУ, востаннє суд призначав засідання на 9-те, 10-те і 12 листопада. Однак жодного з цих днів у суді не було кворуму, а останнє повноцінне засідання КСУ відбулося 5 листопада.

Відсутність кворуму журналістка Bihus.info Ганна Калюжна пояснила тим, що чотири судді КСУ вирішили поки не брати участь у засіданнях. 12 листопада в КСУ повідомили, що причина відсутності кворуму в тому, що деякі судді перебувають на самоізоляції або вже хворіють на COVID-19.

КСУ складається з 18 суддів – по шість призначають президент України, Рада і з'їзд суддів України. Нині у відомстві працює 15 суддів. Із трьох вакантних посад дві призначає за квотою Верховна Рада. Цих вакансій не заповнюють вже майже рік, розповідав голова КСУ Олександр Тупицький. На засіданні 6 листопада парламент не зміг призначити суддів за своєю квотою.