Через рішення КСУ щодо декларування недостовірної інформації закрили справ на 30 млн грн

КСУ 27 жовтня 2020 року скасував частину положень антикорупційних законів
Фото: depositphotos.com

Із травня 2020 року Нацагентство з питань запобігання корупції встановило недостовірне декларування в 97 деклараціях.

Унаслідок рішення Конституційного Суду України про скасування частини положень антикорупційних законів закрили кримінальні провадження за матеріалами Нацагентства з питань запобігання корупції на загальну суму понад 30 млн грн. Про це 25 листопада повідомила пресслужба відомства на своїй сторінці у Facebook.

"Провадження були зареєстровані за матеріалами, які Національне агентство з питань запобігання корупції направило до правоохоронних органів у 2020 році після встановлення ознак недостовірного декларування (ст. 366-1 Кримінального кодексу України) за результатами повної перевірки декларацій", – ідеться в повідомленні.

Зокрема, НАЗК закрило провадження щодо:

  • депутата Київської обласної ради Михайла Сіренка (не задекларував майна на суму 15,9 млн грн);
  • заступника генерального директора держпідприємства "Укрінмаш" Юрія Шрамка (виявлено недостовірні відомості на суму 7,5 млн грн);
  • ексзаступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Сергія Ніколайчука (залишив поза увагою свої доходи і витрати на загальну суму 4,1 млн грн);
  • першого заступника голови Херсонської обласної ради Василя Зеленчука (не задекларував майна на суму 711,5 тис. грн);
  • народного депутата України VIII скликання Вадима Нестеренка (не задекларував корпоративних прав на 769,8 тис. грн).

Держбюро розслідувань також закрило кримінальне провадження стосовно колишньої прокурорки Київської місцевої прокуратури №7 Анни Кузьменко (не задекларувала майна на суму 1,1 млн грн). Головне управління Національної поліції у Волинській області не змогло розпочати провадження стосовно депутата Волинської облради Сергія Леонтьєва, який не задекларував активів і витрат сумарно на 1,2 млн грн.

За інформацією НАЗК, правоохоронці закрили провадження, оскільки рішенням КСУ ст. 366-1 Кримінального кодексу України визнано неконституційною. Із травня 2020 року НАЗК встановило недостовірне декларування в 97 деклараціях, ідеться в повідомленні.

"Матеріали були направлені до правоохоронних органів. Через рішення КСУ притягнути до відповідальності осіб, які вказали недостовірні відомості в деклараціях, наразі неможливо", – зазначили в Нацагентстві.

КСУ 27 жовтня 2020 року скасував частину положень антикорупційних законів і вказав, що встановлення кримінальної відповідальності за декларування свідомо недостовірних даних, а також умисне неподання декларацій є надмірним покаранням за скоєння таких правопорушень.

Національне антикорупційне бюро України повідомляло, що станом на 27 жовтня в роботі НАБУ було 110 кримінальних проваджень, у межах яких детективи розслідували приблизно 180 фактів умисного занесення посадовими особами недостовірних відомостей в електронні декларації. За сімома фактами вже повідомили про підозру, 34 справи скерували до суду. Стосовно 13 осіб уже є рішення суду. Через рішення КСУ всі ці справи потрібно закрити.