Кравчук заявив, що запас міцності Росії дає змогу їй триматися на плаву, незважаючи на санкції Заходу

Кравчук: Росія буде використовувати свою міцність
Фото: Олександр Хоменко / Gordonua.com

Перший президент України Леонід Кравчук вважає, що з Росією буде складно домовитися, поки вона сама не почне дотримуватися міжнародних правових норм.

Щодо РФ вжито всіх можливих важелів впливу у відповідь на її агресію проти України. Таку думку 21 лютого висловив екс-президент України Леонід Кравчук на брифінгу, який транслював телеканал "112 Україна".

Він нагадав, що президент США Дональд Трамп відмовився зустрічатися зі своїм російським колегою Володимиром Путіним доти, доки РФ не звільнить захоплених у полон українських військових моряків. Кравчук нагадав про фінансові важелі впливу, які використовує проти РФ Захід, – санкції.

"Але я хочу вам нагадати слова кайзера, який сказав: "Росія відрізняється від інших тим, що у неї такий запас міцності, якого вистачить на всіх". Ось вона цю міцність і буде використовувати. Поки Росія не погодиться на цивілізовані форми життя і не буде виконувати міжнародні правові норми, про якісь серйозні можливості [домовитися з нею щодо українського питання] говорити буде важко", – наголосив Кравчук.

Сполучені Штати, Євросоюз та деякі інші країни запровадили економічні санкції щодо Росії навесні 2014 року, після того як РФ анексувала український півострів Крим і почала воєнну агресію на сході України. Санкційні пакети кілька разів розширювали та посилювали.

Рада міністрів закордонних справ країн Європейського союзу 18 лютого ухвалила рішення про введення пакета санкцій, що стосуються відповідальності Росії за захоплення українських кораблів у районі Керченської протоки, повідомив заступник глави Адміністрації Президента України Костянтин Єлісєєв.

Офіційного рішення європейських міністрів поки не опубліковано. Відомо, що до списку додадуть вісьмох осіб, причетних до захоплення українських військових кораблів і моряків у районі Керченської протоки в листопаді 2018 року, повідомив журналіст Рікард Йозвяк.