КСУ не ухвалив рішення за поданням про норми Конституції, що стосуються землі – ЗМІ

Із 2002 року в Україні діє мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення
Фото: EPA

Розгляд подання про тлумачення норм Конституції, що стосуються землі, Конституційний Суд України продовжить на наступному засіданні, дата якого поки невідома, повідомило агентство "Інтерфакс-Україна".

Конституційний Суд України 2 листопада не ухвалив рішення за поданням щодо тлумачення норм Конституції про землю як основне національне багатство. Про це агентству "Інтерфакс-Україна" повідомили джерела.

"У понеділок рішення за цим поданням не ухвалено", – сказав співрозмовник.

Розгляд продовжать на наступному засіданні, дата якого поки невідома, додало джерело.

2 листопада перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стафанчук на погоджувальній раді парламенту заявив, що КСУ вніс зміни до порядку денного з порушенням процедури. Велика палата КСУ почала розглядати подання стосовно норм Конституції про землю на закритому засіданні. У проєкті порядку денного, оприлюдненого 31 жовтня, засідань на 2 листопада не планували. На 11.00 було призначено збори суддів.

Глава Держгеокадастру Роман Лещенко заявив, що земельна реформа – це "неминучий процес".

"Ми зробимо все для того, аби обіг сільськогосподарської землі в Україні стартував із 1 липня 2021 року. Навіть якщо рішення КСУ буде не на боці реформи", – заявив він.

Із 2002 року в Україні діє мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.

У ніч на 31 березня 2020 року Верховна Рада ухвалила у другому читанні й у цілому проєкт закону №2178-10 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення".

Відповідно до закону, ринок землі в Україні має запрацювати з 1 липня 2021 року. До 2023 року землю зможуть купувати тільки громадяни України, але не більше ніж 100 га землі в одні руки, із 2023 року землю дозволять купувати юридичним особам – резидентам України (не більше ніж 10 тис. га в одні руки). Чи продавати землю іноземцям, українці вирішать на референдумі.

За законопроєкт у другому читанні віддало свої голоси 259 народних депутатів за мінімально необхідних 226. "За" проголосували 206 депутатів із фракції "Слуга народу", 23 – із "Європейською солідарності", 13 – із "Голосу", 12 – із групи "Довіра", а також п'ятеро позафракційних. Не голосували "Батьківщина", "Опозиційна платформа – За життя" і група "За майбутнє".

28 квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон про відкриття ринку землі.

4 травня у КСУ надійшло подання 48 нардепів із проханням перевірити конституційність закону. 14 травня аналогічне подання спрямувало 53 нардепи. Суд об'єднав їх в одне провадження.