КСУ відмовився розглядати звернення нардепів, які вважають незаконною постанову Ради про підтримку автокефалії православної церкви

До КСУ звернулося 47 нардепів
Фото: ЕРА

Питання про підтримку Верховною Радою надання православній церкві України автокефалії є політичним і його мають розвязувати в межах компетенції відповідних органів державної влади, зазначили в Конституційному Суді України.

7 березня Велика палата Конституційного Суду України (КСУ) відмовила 47 народним депутатам у проханні відкрити провадження щодо конституційності постанови Верховної Ради від 19 квітня 2018 року, якою було підтримано звернення президента Петра Порошенка про надання автокефалії для православної церкви в Україні.

Ухвалу КСУ опубліковано на сайті суду.

"Конституційний Суд України зазначає, що питання, порушені в постанові, мають політичний характер та повинні бути вирішені в межах компетенції та політичної доцільності відповідних органів державної влади", – ідеться в документі.

У суді наголосили, що рішення остаточне.

Звернення від 47 нардепів, більшість яких є представниками Опозиційного блоку, було подано в КСУ в грудні 2018 року.

19 квітня Верховна Рада України проголосувала за постанову про звернення президента до вселенського патріарха Варфоломія з проханням надати томос про автокефалію православній церкві в Україні. 22 квітня Порошенко повідомив, що Вселенський патріархат розпочав  розгляд цього питання.

5 січня 2019 року вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію Православної церкви України (ПЦУ), а 6 січня вручив його у Стамбулі предстоятелю ПЦУ, митрополиту Київському та всієї України Епіфанію.