Кулеба на засіданні Ради глав МЗС ЄС закликав збільшити військову допомогу Україні і скоротити час її доправлення

Кулеба на засіданні Ради глав МЗС країн ЄС нагадав про важливість посилення українських ППО і ПРО ближнього, середнього й далекого радіуса дії
Фото: mfa.gov.ua

Глава МЗС України Дмитро Кулеба закликав ЄС збільшити військову допомогу Україні, яка протистоїть повномасштабній російській агресії. Про це Кулеба сказав 13 листопада під час виступу в режимі онлайн на засіданні Ради глав МЗС країн Євросоюзу, його цитує пресцентр зовнішньополітичного відомства України.

"Давайте відсунемо вбік усі нюанси процесу ухвалення політичних рішень і сфокусуємося на головному питанні: що ми маємо дати українському піхотинцю, аби забезпечити його успіх? Відповідь складається із двох компонентів: засоби для виконання роботи й моральний дух", – наголосив глава МЗС України.

Кулеба також закликав ЄС скоротити час доправлення військової допомоги Україні. Зокрема, ідеться про бойову авіацію, артилерію, РСЗВ, бронемашини, танки, боєприпаси, засоби радіоелектронної боротьби, радари, дрони, далекобійні ракети, зазначив український міністр.

Окремо Кулеба нагадав про важливість посилення ППО і ПРО ближнього, середнього й далекого радіуса дії та надання боєприпасів до них.

"Ми вдячні за всю надану підтримку. Ми розраховуємо на отримання восьмого траншу в рамках фонду миру і створення спецфонду в межах Європейського фонду миру на €20 млрд для допомоги Україні. Важливо також прискорити імплементацію спільного плану ЄС із надання 1 млн артилерійських боєприпасів", – вказав глава МЗС.

Також Кулеба звернувся до глав МЗС країн – членів ЄС із закликом прискорити роботу над 12-м пакетом санкцій проти країни-агресора РФ.

Він подякував Єврокомісії за рішення рекомендувати розпочати переговори про вступ України в ЄС, додавши, що в Києві також розраховують на одностайну підтримку й на саміті лідерів країн ЄС у грудні.

Контекст:

Від початку повномасштабного вторгнення країни-агресора Росії в лютому минулого року ЄС виділив Україні приблизно €80 млрд, зокрема, надав військову підтримку на суму не менше ніж €25 млрд, зазначив на початку жовтня верховний представник Європейського союзу з питань зовнішньої політики й політики безпеки Жозеп Боррель.

20 березня в Євросоюзі погодили акт про підтримку виробництва боєприпасів (ASAP), а також домовилися про спільні закупівлі боєприпасів. Для цього об'єдналося 26 країн – членів ЄС і Норвегія. Країни виготовлятимуть і закуповуватимуть боєприпаси як для поповнення своїх запасів, так і для передання Україні.

Євросоюз зобов'язався передати Україні 1 млн боєприпасів до березня 2024 року. Це планували зробити завдяки наявним запасам через укладання контрактів на спільні закупівлі та через нарощування промислових потужностей. Але, за даними ЗМІ станом на кінець жовтня 2023 року, план ЄС щодо постачання снарядів Україні виконано лише на 30%.