Кулеба обговорив із Блінкеном військову допомогу Україні та санкції проти РФ

Кулеба провів розмову з Блінкеном 15 червня
Фото: EPA
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 15 червня провів телефонну розмову з держсекретарем США Ентоні Блінкеном. Про це повідомила пресслужба МЗС України.

"Я висловив вдячність за вже надану США військову допомогу Україні та наголосив на терміновій потребі у більш регулярному постачанні більшої кількості важкого озброєння. Ми також скоординували наступні кроки задля посилення санкційного тиску на Росію", – заявив Кулеба за підсумками переговорів.

Пресслужба Держдепартаменту США повідомила, що Блінкен поговорив із Кулебою, щоб поділитися останньою інформацією про допомогу США Україні, яка захищається від жорстокої та неспровокованої війни Росії.

Глави української та американської дипломатій обговорили кроки щодо прискорення постачання важкого озброєння в Україну й підтримки української економіки, зокрема "зусиль щодо забезпечення виходу української сільськогосподарської продукції на міжнародні ринки".

"Держсекретар наголосив на дипломатичних зусиллях Сполучених Штатів щодо врегулювання глобальної кризи продовольчої безпеки, спричиненої обраною президентом [РФ Володимиром] Путіним війною в Україні, і попередньо виклав цілі США на майбутніх самітах G7 і НАТО", – ідеться у повідомленні.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

Контекст:

Президент США Джо Байден 15 червня після телефонної розмови з українським президентом Володимиром Зеленським оголосив про новий пакет допомоги Україні на $1 млрд. Також США виділять $225 млн на гуманітарну допомогу.

Міноборони США повідомило, що в новий пакет входять 18 гаубиць калібру 155 мм, 36 тис. снарядів до них, а також дві системи берегової оборони Harpoon; тисячі засобів захищеного радіозв'язку; тисячі приладів нічного бачення, тепловізорів та іншої оптики тощо.

У Пентагоні 15 червня зазначили, що США виділили Україні приблизно $6,3 млрд допомоги у сфері безпеки з моменту приходу до влади адміністрації президента США Джо Байдена, зокрема орієнтовно $5,6 млрд із початку неспровокованого вторгнення Росії 24 лютого. Із 2014 року США виділили понад $8,3 млрд на допомогу у сфері безпеки України.

Окремо у США ухвалили закон про ленд-ліз для України. Згідно із цим документом, президент США зможе дозволити уряду позичати або давати в оренду засоби захисту Україні та іншим країнам Східної Європи, "яких торкнулося вторгнення РФ в Україну", щоб допомогти зміцнити їхню обороноздатність і захистити цивільне населення.