Кулеба про саміт НАТО: Обнадійливі заяви, але ми не можемо чекати членства ще 75 років

Членство України в НАТО – єдиний спосіб гарантувати стабільність у Євроатлантичному регіоні, зазначив Кулеба
Фото: EPA

Глава українського МЗС Дмитро Кулеба привітав рішення саміту НАТО у Вашингтоні про підтримку України й закликав прискорити вступ країни до Альянсу. Про це український міністр сказав в інтерв'ю кореспондентці CNN Крістіані Аманпур, відеозапис опубліковано 11 липня в її Х.

"Ми будемо повністю раді, коли Україна стане членом НАТО. Й обіцянка цього буде втілена, – підкреслив Кулеба. – Ми почули дуже обнадійливі заяви на всіх рівнях протягом останніх двох днів про те, що шлях до членства незворотний, що Україна буде в НАТО. Але ми не можемо чекати ще 75 років... Це має статися раніше, а не пізніше".

За словами глави МЗС України, це "єдиний шлях, щоб гарантувати стратегічну безпеку і стабільність у Євроатлантичному регіоні".

Контекст:

Україна активізувала співпрацю з НАТО після окупації АР Крим і початку російської агресії на Донбасі 2014 року. У Конституції України закріплено курс на набуття повноцінного членства в Альянсі.

За рік після початку повномасштабного російського вторгнення, у липні 2023 року, країни – члени НАТО спростили шлях для вступу України до блоку, проте офіційного запрошення в Альянс Києву не надали.

У підсумковій декларації ювілейного 75-го саміту НАТО, який 9–11 липня 2024 року відбувся у Вашингтоні (США), вказано, що "майбутнє України – в НАТО".

Після саміту глава Української держави Володимир Зеленський висловив сподівання, що "наступним кроком буде запрошення, а після нього – членство" України в НАТО. "Зрозуміло, що ми не будемо в НАТО, поки не закінчиться війна в Україні, але я сподіваюся, що ми переможемо", – наголосив президент.