Кулеба занепокоєний інтерв'ю посла Угорщини і розвитком діалогу

Посол Угорщини вважає, що його країна не бачить прогресу в забезпеченні прав національних меншин в Україні

Фото: ЕРА

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що його непокоять висловлювання угорського посла Іштвана Ійдярто про продовження вето на засідання комісії Україна – НАТО. Міністр підкреслив, що Україна внесла в закон "Про освіту" всі зміни, рекомендовані Венеціанською комісією.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що здивований заявою угорського посла Іштвана Ійдярто про продовження вето на засідання комісії Україна – НАТО, і хоче з'ясувати причину таких висловлювань дипломата. Про це він розповів на брифінгу в Києві 31 липня, повідомляє "Європейська правда".

Ійдярто в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" 29 липня сказав, що Угорщина має намір і далі зберігати вето на засідання комісії Україна – НАТО на рівні міністрів.

"Нас здивувало інтерв'ю угорського посла, і ми зараз вивчаємо, що стоїть за цим інтерв'ю. Тому що те, про що ми домовлялися з угорським міністром Петером Сіярто, якого я знаю як людину слова, – це провести три засідання й узгодити текст спільного меморандуму президента Зеленського і прем'єра Орбана", – сказав Кулеба.

Міністр зазначив, що два такі засідання відбулися, залишалося провести тільки засідання групи з питань освіти.

"Єдине ускладнення виникло з тим, що угорська сторона обмежила в'їзд через пандемію. Я отримав листа від Петера Сіярто із пропозицією перенести засідання на вересень. Мені буде прикро, якщо інтерв'ю свідчить про зміну позиції угорської сторони і спробу, скажу дипломатично, переналаштувати переговорний процес", – додав Кулеба.

Міністр підкреслив, що Україна внесла в закон "Про освіту" всі зміни, рекомендовані Венеціанською комісією, тому це питання закрито.

"Україна продовжує очікувати на візит прем'єр-міністра Орбана до України", – резюмував Кулеба.

Ійдярто вважає, що угорська сторона не бачить прогресу в забезпеченні прав національних меншин.

"Україна має повернутися до політики, яку вона вела до ухвалення закону "Про освіту", закону "Про вищу освіту" і закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Це три закони, які різко критикувала угорська сторона", – говорив посол Угорщини.

Із 2017 року Угорщина блокує засідання комісії Україна – НАТО на рівні міністрів: Будапешт вимагає внести зміни до закону України "Про освіту", яким розширюють використання державної мови у шкільному навчанні. На думку угорської влади, документ становить загрозу майбутньому угорської меншини в Україні.