Кулеба: Вважаю, що Україні недоцільно зараз запроваджувати економічні санкції проти Білорусі

Кулеба: Я в жодних розмовах не вимагаю від партнерів душити Білорусь санкціями та знищувати її
Фото: EPA
Від самого початку протестів у Білорусі Україна стала на бік білоруського народу, зазначив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Україна не планує запроваджувати жорстких санкцій проти Білорусі. Про це на брифінгу заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Усупереч деяким заявам, які звучали із Білорусі, я ні в яких розмовах не вимагаю від партнерів душити Білорусь санкціями та знищувати її. Це суперечить самому духу відносин між українським і білоруським народами. Я ніколи не побажаю своїм сусідам, сусідньому народу зла", – сказав Кулеба.

Він зазначив, що від самого початку протестів Україна стала на бік білоруського народу.

"Що стосується санкцій ЄС, то ми всі санкції вивчаємо, ми маємо пройти свої внутрішні державні процедури щодо питання введення тих чи інших санкцій ЄС. Але я можу підтвердити вам абсолютно щиро свою позицію: я вважаю, що Україні недоцільно на даному етапі вводити або приєднуватися до економічних санкцій проти Білорусі. Що стосується санкцій проти різних білоруських чиновників, задіяних у репресіях проти білоруського народу, то ці люди, безумовно, повинні нести відповідальність", – заявив міністр.

Із 9 серпня у Білорусі тривають масові акції протесту тих, хто не згоден із результатами голосування на виборах президента. За офіційними даними, перемогу на них здобув на той час глава держави Олександр Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце із 10,1% голосів посіла білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи засвідчували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, використовуючи світлошумові гранати, гумові кулі та водомети. За час протестів сотні демонстрантів дістали травми та поранення. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів.

Тихановська заявляла 28 листопада, що в Білорусі під час протестів загинуло восьмеро осіб.

Лукашенко 23 вересня обійняв посаду президента. Вперше за історію Білорусі церемонії інавгурації не анонсували та не транслювали по телебаченню. Низка держав, зокрема США, Великобританія, Канада, Німеччина, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Данія, Україна та Чехія, не визнали інавгурації Лукашенка.

Євросоюз 2 жовтня запровадив обмежувальні заходи проти 40 осіб, відповідальних за фальсифікацію результатів президентських виборів і насильницьке придушення мирних протестів. 6 листопада ЄС ввів санкції проти Лукашенка, який вважає себе президентом Білорусі, і ще 14 білоруських чиновників. До санкцій приєдналася Україна. 17 грудня ЄС запровадив третій пакет санкцій проти Білорусі, обмежувальні заходи стосувалися 29 людей та семи організацій.

Білорусь хоче вжити заходів у відповідь, заявляв глава МЗС країни Володимир Макей.