Кулеба заявив, що візит Санду в Україні свідчить про перезавантаження відносин між країнами

Санду прибуде в Україну 12 січня
Фото: EPA
Те, що нова президентка Молдови Мая Санду свій перший закордонний візит здійснить в Україну, свідчить про "визнання авторитету" Києва, вважає український міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Візит президентки Молдови Маї Санду в Україні свідчить про перезавантаження відносин між країнами і визнання авторитету України в регіоні. Про це 12 січня в ефірі каналу "1+1" сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Це про перезавантаження. Найголовнішою новиною вже є те, що свій перший закордонний візит президент Молдови здійснює до України, не до іншої держави. Це говорить про визнання Молдовою важливості авторитету України. І взагалі ми завжди працюємо над тим, щоб авторитет України в нашому регіоні зростав. Ми не можемо гратися у глобальніші ігри в будь-якому куточку світу, на островах у Тихому океані. Але в нашому регіоні авторитет України має зростати. І цей візит якраз про це", – сказав міністр.

Він зазначив, що одним із головних пунктів обговорення буде придністровське врегулювання.

"Мушу сказати, що погляди України та нинішнього керівництва Молдови на врегулювання придністровської проблеми збігаються. Це виключно питання територіальної цілісності, тобто Придністров'я має повернутися до складу молдовської держави з виведенням російських військ", – додав Кулеба.

15 листопада в Молдові відбувся другий тур президентських виборів, Санду здобула підтримку 57,72% виборців, в її опонента, чинного президента країни Ігоря Додона – 42,28%. 24 грудня Санду склала присягу й офіційно обійняла посаду глави держави.

10 грудня під час зустрічі з Кулебою вона заявила, що свій перший президентський закордонний візит здійснить в Україну. 12 січня відбудеться офіційний візит Санду в Україну. Заступник глави Офісу президента України Ігор Жовква повідомляв, що 2021 рік "почнуть із перезавантаження двосторонніх відносин із Молдовою".