Кушнірук: Чому всі так домагалися відставки Жмака? Він почав перекривати можливості для розкрадання "Укрзалізниці"

Кабмін 17 березня підтримав дострокове припинення повноважень Жмака
Фото: UZ_Zhmak / Telegram
Робота Володимира Жмака на посаді голови правління "Укрзалізниці" не могла стати причиною його відставки, вважає експерт Борис Кушнірук.

Рішення наглядової ради та Кабінету Міністрів звільнити з посади голови правління "Укрзалізниці" Володимира Жмака свідчить про те, що велике коло осіб, зокрема представники наглядової ради, не хоче реформ. Таку думку у блозі для сайта LIGA.net 18 березня висловив економіст Борис Кушнірук.

Він вважає "відверто одіозним" рішення про відставку Жмака.

"Протягом усіх років української незалежності "Укрзалізниця" була і, як показало останнє рішення уряду, залишатиметься джерелом збагачення можновладців, певних бізнесменів, середньої ланки управлінців у ній. У такій величезній, вкрай неефективній та непрозорій структурі можливостей для розкрадання залишається ще багато. При цьому ця державна компанія всі роки української незалежності продовжувала безупинний процес технологічної деградації", – зазначив Кушнірук.

Експерт назвав завданням державного значення реформування залізничної галузі. На його думку, результатом призначення Жмака на посаду голови правління "Укрзалізниці" пів року тому стало поліпшення фінансових показників компанії. Жмак почав реформувати "Укрзалізницю", впевнений Кушнірук.

Зокрема, експерт звертає увагу, що після призначення Жмака почалося відокремлення інфраструктурного та вантажного напрямів в окремі структури із прозорим управлінням, стартувало проведення прозорих аукціонів на вантажні перевезення, збитковість скоротилася у 2,75 раза.

"Якщо оцінювати діяльність пана Жмака та членів його команди по прийнятних для цивілізованого бізнесу ключових показниках ефективності корпоративного управління, то підстав для звільнення у принципі не мало би бути. Але відставка відбулася. Причому цього вимагали представники профспілки “Укрзалізниці”, наглядова рада, частина народних депутатів. Чому ж усі вони так домагалися цього? Відповідь дуже типова в українських реаліях. Володимир Жмак захотів справді реалізувати реформу “Укрзалізниці”, а також почав перекривати можливості для розкрадання державної компанії, як із боку певних бізнесменів, так і управлінців середньої ланки самої компанії. Тобто він спокусився на святе. А такого не пробачають. [...] І тепер украй необхідна і давно перезріла реформа “Укрзалізниці” зупиняється, по суті, не розпочавшись", – резюмував експерт.

Кабінет Міністрів України призначив Жмака головою правління "Укрзалізниці" 26 серпня минулого року. До свого призначення він був членом наглядової ради аеропорту "Бориспіль". У 2015–2016 роках він працював першим заступником голови Одеської ОДА Михайла Саакашвілі. До цього він обіймав керівні посади в українських компаніях групи ТНК-BP.

Кабмін України під час засідання 17 березня підтримав дострокове припинення повноважень Жмака. Колишній голова заявив, що "рішення виглядає як мінімум дивно", оскільки, за його словами, йому ніколи не надходило негативних відгуків про його роботу від наглядової ради.

Наглядова рада "Укрзалізниці" найближчим часом почне конкурсний добір нового голови правління. Про це 18 березня повідомила пресслужба компанії.

"Укрзалізниця" – публічне акціонерне товариство, 100% акцій якого належать державі. Українська залізниця забезпечує 82% вантажних і приблизно 50% пасажирських перевезень, які здійснюють усі види транспорту; за обсягами вантажних перевезень посідає четверте місце на Євразійському континенті, поступаючись тільки залізницям Китаю, Росії та Індії, указано на сайті компанії.