Лідери країн ЄС зупинили процес вступу Грузії й заморозили €30 млн, виділених на підтримку її оборони – посол ЄС

Герчинський: Пряму допомогу ЄС уряду Грузії буде скорочено
Фото: EU Delegation Georgia / Х

Процес прийняття Грузії в Європейський союз зупинено за рішенням країн-учасниць. Про це посол Євросоюзу у Грузії Павло Герчинський повідомив 9 липня журналістам у Тбілісі, пише Sova.

За його словами, антизахідна, антиєвропейська риторика в уряді й керівній партії абсолютно несумісна з декларованою метою вступу в ЄС.

"На жаль, на цю мить вступ Грузії в Євросоюз припинено. Це дійсно сумно й жахливо", – сказав він.

Герчинський також поінформував, що Євросоюз заморозив €30 млн, виділених на підтримку оборонного сектору Грузії, пише "Эхо Кавказа". Він припустив, що це перший захід серед низки багатьох, які передбачають згортання європейської інтеграції Грузії.

"І це лише перший крок, будуть також інші. Нашу пряму допомогу уряду Грузії буде скорочено, і ми намагатимемося перекласти цю пряму допомогу на громадянське суспільство й засоби масової інформації", – заявив дипломат.

Контекст:

27 червня на сайті Європейської ради опублікували заяву Європейської ради про те, що ухвалений у Грузії закон "Про прозорість іноземного впливу" (про "іноагентів") є відступом від кроків, викладених у рекомендації комісії про надання країні статусу кандидата в члени ЄС.

AFP 27 червня зазначало, що європейські посадовці обмірковують кроки у відповідь на дії керівної партії "Грузинська мрія", яка ініціювала низку змін у законодавстві, котрі обмежують права й свободи. Серед варіантів реакції ЄС – припинення фінансування сил безпеки Грузії та інших держструктур і навіть розрив дипломатичних відносин. 

США на початку червня вже ввели пакет візових санкцій проти 30 грузинських політиків і депутатів, котрі підтримали ухвалення закону про "іноагентів". До списку підсанкційних осіб увійшли, за його словами, члени керівної партії "Грузинська мрія", депутати парламенту, правоохоронці й приватні особи.