"Люди мають жити і не замерзати". Шмигаль закликав відновлювати Україну, не чекаючи закінчення війни

Відновлення України сьогодні та плани розвитку на майбутнє – не суперечність, зазначив Шмигаль
Фото: Денис Шмигаль Прем'єр-міністр України / Telegram
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль закликав відновлювати зруйновані обстрілами російських окупантів об'єкти цивільної інфраструктури України, не чекаючи завершення бойових дій.

Про це Шмигаль сказав 25 жовтня під час виступу на Міжнародній експертній конференції з відновлення, реконструкції та модернізації України в Берліні (Німеччина). Захід транслювали на YouТube-каналі Європейської комісії.

"Є думки про те, що потрібно спочатку завершити війну, а вже потім говорити про відновлення… Ви можете запитати: "Навіщо треба сьогодні відбудовувати теплоелектростанцію, якщо завтра її можуть знову зруйнувати?" Тому що люди мають жити і не замерзати. Ви можете запитати: "Навіщо потрібно якісь підприємства відновлювати, заводи, якщо завтра ракета туди може влучити?" Тому що людям потрібна робота. Ви можете запитати: "Навіщо зараз потрібно відбудовувати мости, лікарні?" Тому що людям потрібно лікуватися", – сказав прем’єр України.

За словами Шмигаля, відновлення сьогодні та плани розвитку на майбутнє – "це не суперечність".

"Ми маємо працювати над обома цими напрямами", – зазначив глава уряду.

Шмигаль наголосив, що Україна готова проводити відновлення в тісній взаємодії з усіма міжнародними партнерами.

Президент Володимир Зеленський, виступаючи на конференції за допомогою відеозв'язку, закликав країни ЄС створити фінансовий "Рамштайн" для України.

На думку прем'єра, фінансовий "Рамштайн" потрібен для швидкої координації допомоги Україні.

Контекст:

На відновлення України через повномасштабне вторгнення Росії може знадобитися до $1,1 трлн зовнішньої допомоги, заявив 21 червня президент Європейського інвестиційного банку Вернер Гоєр. За його словами, Європа "має відіграти найбільшу роль" у відновленні України.

Відновлювати Україну влада має намір насамперед коштом заарештованих активів РФ, заявляв Шмигаль. За словами глави Кабміну, повоєнне відновлення України планують здійснювати в три етапи. Це буде одним із пріоритетів Чехії під час її головування в Раді ЄС, заявив 15 червня прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала.