Лукашенко: Можливо, настануть часи, коли будемо радіти, що Україна в НАТО, а не стала бандитською державою

Лукашенко заявив, що у протистоянні в Україні "зацікавлені інші"
Фото: ЕРА

Якщо Україна перетвориться на країну з окремими бандформуваннями і угрупованнями, "мало не видасться і Росії, і Білорусі, і всім іншим", зазначив президент Білорусі Олександр Лукашенко.

Вступ України до НАТО може стати гарним варіантом для сусідніх країн. Таку думку 1 червня під час відвідування прикордонної застави у Брестській області висловив президент Білорусі Олександр Лукашенко, інформує агентство БЕЛТА.

"Якщо Україна буде в НАТО – інша ситуація. Якщо не буде в НАТО, але там запанують надто націоналістичні тенденції з орієнтацією "воювати з усіма", то це третя ситуація, ще складніша. Я часто кажу росіянам, які бояться, що Україна стане натовською, що, можливо, настануть часи, коли ми будемо радіти, що Україна в НАТО, а не стала якоюсь бандитською державою, де будуть окремі бандформування й угруповання", – сказав він.

За словами Лукашенка, за такого розвитку подій "мало не видасться і Росії, і Білорусі, і всім іншим".

Президент Білорусі також заявив, що в Україні, "можливо, і був би мир, якби у цьому протистоянні не були зацікавлені інші".

"Ви знаєте, хто", – зазначив Лукашенко.

Україна активізувала співпрацю з НАТО у 2014 році на тлі анексії Криму Росією та початку російської агресії на Донбасі. Наприкінці 2014-го Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає відмову України від політики “позаблоковості“. У червні 2017 року парламент підтримав закон, що закріплює намір України вступити до НАТО.

У підсумковій декларації весняної сесії Парламентської асамблеї НАТО, яка 28 травня завершилася у Варшаві, ідеться, що Грузія й Україна повинні отримати надію на інтеграцію до Північноатлантичного альянсу. Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг підтвердив, що Україна і Грузія є "цінними і близькими" партнерами НАТО.

9 березня 2018 року у НАТО повідомили, що визнають за Україною статус країни-аспіранта – кандидата на членство в Альянсі. Президент України Петро Порошенко заявляв, що Київ буде наполягати на отриманні Плану дій щодо членства в НАТО.

1112 липня у Брюсселі відбудеться саміт НАТО, на один із заходів у межах якого Україна дістала офіційне запрошення, заявляла в інтерв'ю "Українській правді" заступник генерального секретаря НАТО Роуз Геттемюллер.