Луценко: Навіщо Янукович закрив мене й Макаренка? Хотів вибити свідчення на Тимошенко і, якщо можна, – на Ющенка

Луценко й Макаренко пройшли через Лук'янівське СІЗО
Фото: Дмитро Санін / Gordonua.com

В інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону колишній міністр внутрішніх справ України, ексгенпрокурор Юрій Луценко розповів про причину, через яку він й ексголова Державної митної служби Анатолій Макаренко опинилися в Лук'янівському СІЗО за часів нині утікача, четвертого президента України Віктора Януковича.

Луценка відправили до Лук'янівського СІЗО, коли Макаренка тримали там уже пів року.

"Щоб пояснити логіку Януковича і його банди. Спочатку вони взяли людей із великими й серйозними посадами: вибити свідчення на [лідерку партії "Батьківщина" Юлію] Тимошенко й по можливості [третього президента України Віктора] Ющенка. Так туди потрапив Макаренко, так туди потрапив в.о. міністра оборони [в уряді Тимошенко Валерій] Іващенко. А потім уже, власне, не зламавши цих людей, узялися спочатку за мене, а згодом за Тимошенко", – сказав Луценко.  

Він вважає, що було "все дуже логічно".

"У союзі двох партій, які очолював я [у "Народній самообороні"] і Тимошенко [у "Батьківщині"], ми виграли в Януковича і комуніста всього лише чотири голоси. Провели в полях вісім місяців життя, виграли чотири голоси і Януковичу не дали захопити Україну 2008 року", – заявив Луценко.

Макаренко підкреслив, що після того, як 2010 року після виборів президента "Янукович захопив Україну", саме він, Макаренко, став першим чиновником високого рангу, який "пішов до в'язниці".

 

Контекст:

Луценко у 2005–2006 і 2007–2010 роках був главою МВС, у 2016–2019 роках – генпрокурором України. Луценка затримали 2010 року й обвинуватили в перевищенні повноважень під час приймання на роботу свого водія, а також у розтраті бюджетних коштів на святкування Дня міліції й засудили до чотирьох років позбавлення волі. Він просидів у Лук'янівському СІЗО приблизно два роки, а потім іще чотири місяці – у колонії.

Після перемоги Революції гідності вирок Луценку скасували.

Макаренко у 2009–2010 роках був головою Державної митної служби, у 2014–2015 роках – заступником голови Держфіскальної служби України. 2010 року, під час президентства Віктора Януковича, його заарештували за підозрою в незаконному митному оформленні природного газу компанії "РосУкрЕнерго". Макаренко пробув у Лук'янівському СІЗО рік. 2012 року його засудили до чотирьох років позбавлення волі умовно.