Майк Джонсон про плани Трампа щодо України: Він демонструватиме силу

Лідери протиборчих країн бояться Трампа, заявив Джонсон
Фото: ЕРА

Ексглава Білого дому й кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп може зайняти "позицію сили" в питанні припинення війни Росії проти України. Про це спікер Палати представників Конгресу США республіканець Майк Джонсон заявив 21 липня в інтерв'ю ABC News.

"Трамп зможе покласти край цьому конфлікту, тому що він проєктуватиме силу. Ми підтримуємо мир за допомогою сили", – заявив він.

Джонсон повторив передвиборчі заяви експрезидента, який знову претендує на цю посаду, про те, що під час його президентства "РФ не вдиралася б Україну", а на Близькому Сході ХАМАС не атакував би Ізраїлю в жовтні 2023 року.

"У президента Трампа буде можливість здійснити телефонний дзвінок і висловити погрози й вимоги противникам по всьому світу, на які вони звертають увагу, тому що певною мірою бояться його. У цьому є реальна користь", – додав Джонсон.

Контекст:

Трамп обіймав посаду президента США з 2017-го до 2021-го. Республіканська партія висунула його кандидатом на президентських виборах 2024 року, які відбудуться 5 листопада 2024 року.

28 червня під час президентських дебатів у США Трамп заявив, що в разі його обрання наступним главою держави закінчить війну Росії проти України до своєї інавгурації в січні 2025 року (раніше Трамп говорив, що закінчить війну протягом доби). Політик також вважає, що Україна не виграє війни проти РФ.

Трамп назвав неприйнятними вимоги Путіна щодо територіальних поступок України для встановлення миру.

2 липня Politico поінформувало, що Трамп у межах плану щодо України обговорює з Путіним, яку частину окупованих територій може зберегти РФ.

20 липня Трамп зателефонував президенту України Володимирові Зеленському – уперше після того, як американський політик покинув Білий дім.

Трамп, коментуючи "дуже гарну" розмову із Зеленським, заявив, що "принесе мир у світі й покладе край війні, яка забрала так багато життів і зруйнувала незліченну кількість безневинних сімей". За словами американського політика, "обидві сторони зможуть зібратися разом і домовитися про угоду", яка "покладе край насильству і прокладе шлях до процвітання". Зеленський розповів, що вони домовилися з Трампом обговорити під час особистої зустрічі, які кроки можуть зробити мир чесним і справді тривалим.