Борис Джонсон після зустрічі з Трампом припустив, що він міг би зробити, щоб покласти край війні РФ проти України

Трамп може укласти "вигідну для всього світу угоду", вважає Джонсон
Фото: Boris Johnson / Х

Колишній прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон переконаний, що в кандидата в президенти США Дональда Трампа "вистачить сил і мужності", щоб покласти край повномасштабній російській агресії проти України, якщо він переможе на виборах у листопаді. Таку думку Джонсон висловив у своїй колонці для газети Daily Mail, опублікованій 19 липня, після нещодавньої зустрічі з Трампом.

Джонсон вірить, що Трамп розуміє реальність: поразка України буде величезною поразкою Америки.

На думку експрем'єра, Трамп може покласти край війні "на правильних умовах для України й Заходу".

Джонсон підкреслив, що не може бути впевнений, що саме Трамп зробить, якщо його знову оберуть президентом США, але припустив, що він міг би зробити.

Зокрема, Трамп може укласти "вигідну для всього світу угоду", у якій нелегітимного російського президента Володимира Путіна "зрештою переконають у тому, що Україна в майбутньому – це вільна, суверенна і незалежна європейська країна".

Як зазначив Джонсон, спочатку Трамп міг би "просто зробити те, що для нього природно" – припинити бюрократичні зволікання і затримки в переданні Україні необхідного озброєння, а також дозволити Києву завдавати ударів углиб РФ, а "коли Путін у черговий раз буде відкинутий назад – запропонувати угоду".

Британський експрем'єр додав, що Путіну "доведеться відступити" принаймні до кордонів, що існували до повномасштабного вторгнення у 2022 році, а "щоб уникнути майбутніх конфліктів і невизначеності, решту України мають визнати вільною країною, здатною обирати свою долю в межах ЄС і НАТО", й "абсолютно бажаною для якнайшвидшого приєднання".

Як зазначив Джонсон, в Україні більше ніж один мільйон військових, які вже звикли працювати з натовською військовою технікою і є "найефективнішою антиросійською силою у світі".

Щойно війна буде закінчена, "немає жодних причин, чому б українським військам не замінити частину з 70 тис. американських військовослужбовців, які все ще перебувають у Європі", написав експрем'єр Великобританії.

Це, продовжив Джонсон, "дало б змогу Трампу заощадити гроші, повернути американські війська додому і змусити європейців робити більше для свого захисту, що є однією з його головних цілей".

Джонсон також вважає, що при цьому Захід може вдатися до певних поступок РФ – "стимули, які можуть спрацювати з Путіним".

На думку політика, із Трампом у Білому домі є "реальна перспектива деякого глобального зближення з Росією". Але є лише один спосіб досягти результату – через силу, наголосив Джонсон.

Зокрема, Вашингтон під керівництвом Трампа "має показати, що міжнародні кордони повинні поважати і що радянську імперію не можна відновити силою", додав він.

Це означає підтримку українців "до кінця", зазначив Джонсон.

На його думку, якби Трамп був у Білому домі – Путін не був би "настільки безрозсудним і злочинним, щоб вторгнутися в Україну".

Контекст:

Трамп обіймав посаду президента США з 2017-го до 2021-го року. Республіканська партія висунула його кандидатом на президентських виборах 2024 року, які відбудуться 5 листопада 2024 року.

28 червня під час президентських дебатів у США Трамп заявив, що в разі його обрання наступним главою держави він закінчить війну Росії проти України до своєї інавгурації в січні 2025 року (раніше Трамп говорив, що закінчить війну протягом доби). Політик також вважає, що Україна не виграє війну проти РФ.

Трамп назвав неприйнятними вимоги Путіна щодо територіальних поступок України для встановлення миру.

2 липня Politico поінформувало, що Трамп у межах плану щодо України обговорює з Путіним, яку частину окупованих територій може зберегти РФ.

20 липня Трамп зателефонував президенту України Володимиру Зеленському – уперше після того, як американський політик покинув Білий дім.

Трамп, коментуючи "дуже гарну" розмову із Зеленським, заявив, що "принесе мир у світі й покладе край війні, яка забрала так багато життів і зруйнувала незліченну кількість безневинних сімей". За словами американського політика, "обидві сторони зможуть зібратися разом і домовитися про угоду", яка "покладе край насильству і прокладе шлях до процвітання". Зеленський розповів, що вони домовилися з Трампом обговорити під час особистої зустрічі, які кроки можуть зробити мир чесним і справді тривалим.