Зеленський про розмову з Трампом: Домовилися обговорити під час особистої зустрічі, які кроки можуть зробити мир чесним і справді тривалим

Зеленський (на фото) засудив замах на Трампа у Пенсільванії
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що під час розмови з кандидатом у президенти США Дональдом Трампом домовився обговорити кроки до "чесного" і "тривалого" миру під час їхньої особистої зустрічі. Про це глава Української держави написав у Х 20 липня.

"Говорив із Дональдом Трампом. Привітав його з номінацією від Республіканської партії та засудив жахливий замах у Пенсильванії. Побажав сил та абсолютної безпеки надалі", – написав Зеленський.

Президент наголосив на "життєвій важливості двопартійної та двопалатної американської підтримки для захисту свободи й незалежності" України.

"Україна завжди буде вдячною США за допомогу у зміцненні нашої можливості протистояти російському терору. Російські удари по наших містах і селах тривають щодня, – наголосив Зеленський. – Домовилися із президентом Трампом обговорити під час особистої зустрічі, які саме кроки можуть зробити мир чесним і справді тривалим".

Трамп, коментуючи "дуже гарну" розмову із Зеленським, зазначив, що "принесе мир у світі і покладе край війні, яка забрала так багато життів і зруйнувала незліченну кількість невинних сімей".

За словами американського політика, "обидві сторони зможуть зібратися разом і домовитися про угоду", яка "покладе край насильству і прокладе шлях до процвітання".

Контекст:

Трамп обіймав посаду президента США з 2017-го до 2021-го і планує брати участь у виборах 2024 року.

Під час передвиборчої кампанії він неодноразово робив заяви щодо України. Зокрема, говорив, що може закінчити розв'язану Росією війну протягом доби, висловлював думку, що Україні, ймовірно, для цього "доведеться віддати частину території", зазначав, що міг би домовитися з Росією та запобігти війні ціною окупації частини України.

За даними The Washington Post, Трамп приватно заявляв, що може покласти край війні, якщо тиснутиме на Київ, щоб він поступився частиною території. Радник передвиборчого штабу Трампа Джейсон Міллер назвав цю публікацію "фейковою новиною" і заявив, що Трамп не обере будь-якого мирного плану, поки не вступить на посаду.

Зеленський зазначав в опублікованому 19 липня інтерв'ю, що ідея Трампа швидкого зупинення війни подобається всім, але "зважаючи якою ціною і хто платитиме".

Зеленський і Трамп 20 липня вперше зідзвонилися після того, як експрезидент США покинув Білий дім.