Зеленський про ймовірну перемогу Трампа: Буде важка робота, але ми її не боїмося

Президент прокоментував імовірну перемогу команди Трампа
Фото: ЕРА

Україна готова працювати з новою адміністрацією США, якщо на виборах переможе республіканець Дональд Трамп. Про це президент України Володимир Зеленський сказав в опублікованому 19 липня інтерв'ю ВВС.

Він прокоментував заяви Трампа про те, що він може "за 24 години закінчити війну в Україні", а також запрошення у віцепрезиденти Джей Ді Венса, який був проти підтримки України.

"Ми маємо працювати зі США, якщо прийде нова команда. Ми маємо працювати з ними, нам потрібна їхня співпраця. Думаю, переконати їх буде нелегко, навіть важко. Але ми не боїмося важкої роботи", – сказав глава держави.

Зеленський зазначив, що ідея Трампа швидкого зупинення війни подобається всім, але "зважаючи якою ціною і хто платитиме".

"Якщо він хоче зробити це протягом 24 годин, то простий спосіб – змусити платити нас. Це означає зупинитися, усе віддати [Росії], забути про санкції. [Нелегітимний президент РФ Володимир] Путін забере території й оголосить перемогу для свого народу. Ми ніколи не погодимося на це, і немає жодної людини у світі, яка могла б змусити нас це зробити", – підсумував він.

Контекст:

Чергові президентські вибори у США відбудуться 5 листопада 2024 року. Головними претендентами називають чинного главу Білого дому Джо Байдена (офіційно його ще не висунули у президенти) і республіканця Дональда Трампа (партія офіційно висунула його 15 липня).

Трамп критикував виділення $40 млрд допомоги Україні й заявляв, що може закінчити розв'язану Росією війну проти України протягом доби. Він упевнений, що "може вирішити це питання", щойно знову стане президентом США (політик хоче стати кандидатом від Республіканської партії на виборах у листопаді 2024 року).

Зеленський вважає, що, якщо наступним президентом США стане Трамп, то в нього буде "точно інша політика" стосовно України – "він інша людина". "Якщо політика наступного президента, ким би він не був, буде іншою до України, більш холодною або більш внутрішньою, пріоритетність на внутрішній політиці буде, більш економною, то я думаю, що ці сигнали вплинуть дуже сильно на хід війни в Україні", – заявляв президент.

15 січня 2024 року під час виступу перед виборцями у штаті Айова Трамп заявив, що швидко завершить розв'язану Росією війну в Україні. "Я знаю президента [країни-агресора РФ Володимира] Путіна, я знаю Зеленського дуже добре. Я збираюся залучити їх і вирішити все дуже швидко", – стверджував Трамп.

Зеленський припустив 17 січня, що Трамп дотримується думки, що, якщо дозволити Путіну "зайти повністю в Україну", тоді він зупиниться. "Але Путін не зупиниться. То що робитиме Дональд Трамп у США після цього?" – наголосив на пресконференції в Давосі Зеленський.