Зеленський: Якщо Трампу справді достатньо 24 години, щоб закінчити війну, я буду дуже щасливим президентом

За словами Зеленського, остання їхня розмова з Трампом відбулася, ще коли той був президентом США
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський хотів би дізнатися про план експрезидента США Дональда Трампа, який нібито дасть змогу закінчити російсько-українську війну за 24 години. Про це глава держави заявив в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD, відео якого 29 січня в YouTube опублікував Офіс президента.

Журналістка запитала, чи довіряє Зеленський Трампу "хоч би на 24 секунди".

"Ну, я поспілкуюся з ним. І ви знаєте мене, що я людина абсолютно відверта і я точно зможу це сказати після зустрічі. І я скажу вам чесно – якщо його формат або його формула приведе до миру, і йому дійсно достатньо 24 години, я буду дуже щасливим президентом, дуже щасливим, тому що я знаю, скільки за одну добу ми втрачаємо людей, я знаю, скільки це коштує. Тому я буду щасливим, якщо хтось покаже, як закінчити війну за 24 години. Хто знає", – зазначив президент.

Він також додав, що не обговорював це із Трампом. За словами Зеленського, остання їхня розмова з Трампом відбулася, ще коли він був президентом США.

Раніше Зеленський, коментуючи заяву Трампа про намір завершити війну за 24 години, запросив експрезидента США приїхати до України.

Контекст:

Трамп обіймав посаду президента США з 2017-го до 2021 року. Стосовно нього двічі розпочинали процедуру імпічменту: у зв'язку з імовірним тиском на президента України у справі про розслідування діяльності сина нинішнього глави Білого дому Джо Байдена в Україні, а також у зв'язку зі штурмом Капітолія прибічниками Трампа 6 січня 2021 року, але обидва рази невдало.

14 серпня 2023 року Трампу офіційно оголосили кримінальне обвинувачення у спробі змінити результати президентських виборів 2020 року у штаті Джорджія. Експрезидент США тепер є фігурантом чотирьох кримінальних обвинувачень: окрім втручання у вибори, це справи про штурм Капітолія його прибічниками, про зберігання вдома секретних документів і про виплату грошей за мовчання порноактрисі Стормі Деніелс.

Трамп критикував виділення $40 млрд допомоги Україні й заявляв, що може закінчити розв'язану Росією війну проти України протягом доби. Він упевнений, що "може вирішити це питання", щойно знову стане президентом США (політик хоче стати кандидатом від Республіканської партії на виборах у листопаді 2024 року).

Зеленський вважає, що, якщо наступним президентом США стане Трамп, то він матиме "точно іншу політику" стосовно України – "він інша людина". "Якщо політика наступного президента, хай ким би він не був, буде іншою до України, більш холодною або більш внутрішньою, пріоритетність на внутрішній політиці буде, більш економною, то я думаю, що ці сигнали вплинуть дуже сильно на хід війни в Україні", – заявляв президент.

15 січня 2024 року під час виступу перед виборцями у штаті Айова Трамп заявив, що швидко завершить розв'язану Росією війну в Україні. "Я знаю президента [країни-агресора РФ Володимира] Путіна дуже добре, я знаю Зеленського дуже добре. Я збираюся залучити їх і вирішити все дуже швидко", – стверджує Трамп.

Зеленський припустив 17 січня, що Трамп дотримується думки, що, якщо дозволити Путіну "зайти повністю в Україну", тоді він зупиниться. "Але Путін не зупиниться. То що робитиме Дональд Трамп у США після цього?" – наголосив на пресконференції в Давосі Зеленський.