"Обидві сторони зможуть зібратися разом і укласти угоду". Трамп повідомив, що провів "дуже гарну" розмову із Зеленським, і пообіцяв припинити війну

Трамп (на фото) вперше зідзвонився із Зеленським після того, як покинув Білий дім
Фото: EPA

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп повідомив 20 липня у Truth, що провів телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським.

"Сьогодні ми з президентом України Зеленським провели дуже гарну телефонну розмову. Він привітав мене з успішним проведенням Республіканського національного з'їзду і з тим, що я став кандидатом у президенти Сполучених Штатів від Республіканської партії", – написав Трамп.

Він розповів, що Зеленський під час розмови "засудив огидний замах", скоєний на Трампа 13 липня, і зазначив, що "в ці часи американський народ об'єднався в дусі єдності".

"Я вдячний президенту Зеленському за його звернення, тому що я як ваш наступний президент Сполучених Штатів принесу мир у світі і покладу край війні, яка забрала так багато життів і зруйнувала незліченну кількість безневинних сімей, – наголосив Трамп. – Обидві сторони зможуть зібратися разом і домовитися про угоду, яка покладе край насильству і прокладе шлях до процвітання".

Скріншот: Donald J. Trump / Truth

Контекст:

Трамп обіймав посаду президента США з 2017-го до 2021-го і планує брати участь у виборах 2024 року.

Під час передвиборчої кампанії він неодноразово робив заяви щодо України. Зокрема, говорив, що може закінчити розв'язану Росією війну протягом доби, висловлював думку, що Україні, ймовірно, для цього "доведеться віддати частину території", зазначав, що міг би домовитися з Росією й запобігти війні ціною окупації частини України.

За даними The Washington Post, Трамп приватно заявляв, що може покласти край війні, якщо тиснутиме на Київ, щоб він поступився частиною території. Радник передвиборчого штабу Трампа Джейсон Міллер назвав цю публікацію "фейковою новиною" і заявив, що Трамп не обере будь-якого мирного плану, поки не вступить на посаду.

Зеленський зазначав в опублікованому 19 липня інтерв'ю, що ідея Трампа швидкого зупинення війни подобається всім, але "зважаючи якою ціною і хто платитиме".

Зеленський і Трамп 20 липня вперше зідзвонилися після того, як експрезидент США покинув Білий дім.