Маломуж: Це міф, що я прийшов до Януковича і сказав: "У мене є дані, що вас мають убити. Якщо ви негайно не покинете "Межигір'я", за вашу безпеку я не ручаюся"

Маломуж каже, що в розмові з ним Янукович запевняв – інтересів України не здасть
Фото: EPA

Четвертий президент України Віктор Янукович пропонував голові Служби зовнішньої розвідки (СЗР) України у 20052010 роках Миколі Маломужу міністерську посаду, але той відмовився. Про це Маломуж заявив в інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону.

"Ви були радником президента Януковича. Навіть більше, я зараз озвучу те, що ви говорили, а ви або підтвердьте це, або спростуйте. Коли в Києві вже вирував Майдан і Янукович уже думав, їхати чи не їхати, що йому робити, мені сказали, що саме ви приїхали до Януковича і сказали йому приблизно так: "Вікторе Федоровичу, у мене є точні дані, що вас мають убити. Якщо ви негайно не покинете "Межигір'я" й Києва, за вашу безпеку я не ручаюся". Було так чи ні?" – запитав Гордон.

Ексголова СЗР заявив, що ця інформація не відповідає дійсності.

"Це міфи. Я знаю, хто це сказав. Ми називали навіть це прізвище. Це людина, яка часто підказує якісь нереальні речі, не знаючи ситуації", – заявив Маломуж, не уточнивши, про кого йдеться.

Він розповів, за яких обставин став позаштатним радником четвертого президента України.

"Янукович розумів, що розвідка дуже сильна і колектив налаштований дуже негативно до змін. Тому він приїхав у колектив разом з [главою Адміністрації Президента Сергієм] Льовочкіним", – згадує розвідник.

Маломуж розповів, що Янукович і Льовочкін пропонували йому замість служби в розвідці стати міністром або обійняти посаду посла України в Російській Федерації чи посаду штатного радника президента.

"Я принципово відмовився від цього. Принципово. Він протягнув [із рішенням] ще кілька днів, бо там були дуже гострі з ним дискусії щодо того, яка в нього стратегічна позиція", – зізнався розвідник.

За словами Маломужа, з Януковичем він приватно зустрічався лише одного разу, задовго до Майдану.

"Приїхав майбутній посол [РФ в Україні Михайло] Зурабов – і він, звісно, ще не вручив вірчих грамот (Зурабов офіційно розпочав обов'язки посла РФ в Україні в серпні 2009 року. "ГОРДОН"), але вирішив через розвідку  це офіційний канал  через розвідку президентові передати вимоги [Росії]. І він ці вимоги передав. Я приїхав до Януковича. Це був один варіант, коли я з ним зустрічався ще у статусі голови [СЗР]", – стверджує він.

Розвідник поставив росіянину умову, що він ознайомиться зі змістом листа.

"Він [конверт] не запечатаний. Я сказав Зурабову: "Михайле Юлійовичу, ви вважаєте, що Україна і президент України дотримуватимуться цих принципів?" Він каже: "Ну ваша справа – тільки передати". Я кажу: "Цього не буде. Запам'ятайте. Хай що ви думаєте й передаєте. Так діяти не будемо. Це навіть буду я на посаді чи не буду", – поділився Маломуж.

Приїхавши до Януковича, розвідник показав йому документ, який передав Зурабов.

"Він почитав. Читає і червоніє. Я кажу: "Вікторе Федоровичу, я вам просто... Це, може, остання зустріч. Просто кажу: ці пункти – це неприпустимо, це здавання інтересів. Ви будете здавати інтереси?" Він: "Ні, ні, не буду", – розповів ексголова СЗР.

Розвідник наголосив, що Янукович майже дотримав слова.

"Ну, більшості він не здав, я прямо скажу. А Харківські угоди підписав. Там теж був цей пункт. Тому в цій ситуації це вже, звісно, вийшов акт тиску", – каже він.

Коли четвертий президент знімав Маломужа з посади, то, за словами ексочільника СЗР, дуже боявся обурень і демаршів у колективі розвідки. Тому Янукович, згадує розвідник, "приїхав і вирішив зіграти перед колективом, що він не просто знімає".

"Прийшов і зачитує указ. Я знав, що я йду, але просто указ. Ось. І одразу читає указ, що призначає мене позаштатним радником. Я на нього дивлюся: "Ми ж так не домовлялися. Я відмовився від усього". Про позаштатного він не говорив, але від усього. Він ніби автоматом це зробив. І на цьому весь акт закінчився. Навіть не сказав, що позаштатним. Він сказав "радником", – згадує Маломуж.

Він каже, що всі сприйняли, ніби, пішовши зі СЗР, ексголова розвідки "якусь посаду обійматиме державну, якісь важливі завдання буде вирішувати".

"І на цьому все спілкування з ним закінчилося. Тому що ми були опонентами реально. Тому вся ця міфів решта – це все домисли. Ми з ним не зустрічалися [під час Майдану]", – наголосив Маломуж.

Розвідник додав, що "знає систему", тож розумів, що можливості особисто зустрітися з Януковичем у нього немає.

"Там Льовочкін сидів, і бар'єр був такий, що не ходили заступники Льовочкіна багато хто за весь період. Частина довірених заходила, але інші просто не потрапляли. Тому ніякі там радники, тим паче позаштатні [потрапити до Януковича не могли]", – розповів Маломуж.

Маломуж: У класичному розумінні агентів РФ серед президентів України не було. Але частина з них – колишня агентура КДБ СРСР. Повний текст інтерв'ю

Відео: В гостях у Гордона / YouTube

Контекст:

З 21 листопада 2013 року до кінця лютого 2014 року по всій Україні відбувалися протести, які дістали назву Євромайдан, а пізніше Революція гідності. Мітингувальникам протистояли правоохоронні органи й найняті владою озброєні бандити (тітушки).

За даними Офісу генпрокурора, 1820 лютого 2014 року в центрі Києва загинуло 67 цивільних осіб. Загалом у ті дні постраждали 887 цивільних і 132 правоохоронці.

22 лютого 2014 року, після трьох місяців протестів на Майдані, Верховна Рада визнала, що Янукович самоусунувся з посади й не виконує своїх обов'язків, після чого оголосили нові президентські вибори. Того самого місяця Янукович покинув Україну, зараз він із сім'єю проживає в Росії.

У січні 2019 року Оболонський суд Києва заочно визнав Януковича винним у державній зраді й пособництві у веденні агресивної війни й засудив його до 13 років позбавлення волі.

Окрім того, як повідомив Офіс генпрокурора України, Януковичу інкримінують перешкоджання акціям протесту, перевищення влади та службових повноважень, умисні вбивства й замах на вбивства, організацію теракту. Серед підозрюваних також керівництво РНБО України, Міністерства оборони, СБУ, МВС, київської міліції. Високопоставлених осіб із Росії серед фігурантів розслідування немає.

У розслідуванні є епізод, пов'язаний із постачаннями з Росії гранат, які проти мітингувальників застосовували силовики. 2022 року, як нагадали в Офісі генпрокурора, за цим епізодом до суду передали обвинувальний акт щодо колишнього міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка, його заступника й директора департаменту матеріального забезпечення МВС України. Їх обвинувачують у перевищенні влади та службових повноважень під час постачання з РФ гранат нелетальної дії.