Мер Одеси заявив, що всі представники влади мають розмовляти українською

Труханов: Якщо людина хоче, щоб у нас була українська, одеська ідентичність, вона повинна розмовляти державною мовою
Фото: omr.gov.ua
Мер Одеси Геннадій Труханов дав інтерв'ю The Wall Street Journal, у якому заявив, що кожен громадянин України повинен уміти розмовляти українською. Про це повідомила пресслужба міської ради Одеси, опублікувавши відеофрагменти інтерв'ю.

"Якщо ця людина – представник влади, будь-якої влади: міської, державної – він повинен знати та розмовляти державною мовою. Якщо ця людина хоче, щоб у нас була українська, одеська ідентичність, вона повинна розмовляти державною мовою. Але вона повинна захищати нашу самобутність одеську державною мовою", – сказав Труханов українською.

"От тоді, якщо ми підемо таким шляхом, я думаю, нас підтримає вся Україна", – додав Труханов, перейшовши на російську.

Як пояснили в мерії, міський голова, говорячи про одеську самобутність, мав на увазі багатокультурність міста.

Кілька років в Одесі та області російська була регіональною. Місцеві ради надали мові цього статусу на підставі закону "Про засади державної мовної політики", відомого як закон Колесніченка – Ківалова, який ухвалили у 2012 році, у 2018 році він перестав діяти на підставі рішення Конституційного Суду України.

2020-го Одеський окружний адміністративний суд позбавив російську мову цього статусу спочатку в обласному центрі, а потім і в усьому регіоні.

Труханов останніми роками наради та сесії веде і російською, і українською, повідомлення у Facebook деякий час публікував двома мовами, але після початку повномасштабного вторгнення перестав дублювати тест українською та російською, останніми місяцями він пише переважно російською, але є й пости державною мовою.

Контекст:

У квітні 2016 року "Слідство.Інфо" повідомило, що у Труханова є російське громадянство й він володіє 20 офшорними компаніями. У відповідь мер Одеси заявив, що ця інформація – "потік брехні і невдалий першоквітневий жарт".

Служба безпеки України допитала Труханова щодо подвійного громадянства, але він "спростував наявність у нього російського паспорта". У травні 2016 року мер Одеси показав довідку про відсутність у нього громадянства РФ.

20 листопада 2017 року український блогер Іван Оберемко звернув увагу, що до реєстру Федеральної податкової служби РФ занесли інформацію про російський паспорт на ім'я Геннадія Леонідовича Труханова, який народився 17 січня 1965 року. Прізвище, ім'я, по батькові та дата народження цього громадянина РФ повністю збігаються з даними мера Одеси.

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі не змогли підтвердити, що людина, яка отримала російський паспорт, і мер Одеси – це одна й та сама особа. За інформацією САП, Труханов у 2017 році анулював паспорт громадянина РФ у російському суді.