Меркель припустила, що на рішення Путіна почати повномасштабну війну проти України могла вплинути її відставка

Меркель заявила, що незадовго до відставки з посади канцлера її вплив на Путіна ослаб
Фото: EPA
Колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель припустила, що однією з причин, чому президент Росії Володимир Путін зважився на повномасштабне вторгнення в Україну, могла бути її відставка. Про це вона сказала в інтерв'ю RND, яке вийшло 18 червня.

За її словами, можливо, вторгненню сприяла її відставка, разом із виборами у Франції, виведенням військ з Афганістану та припиненням виконання умов Мінських угод.

Меркель заявила, що незадовго до відставки з посади канцлера її вплив на Путіна ослаб і не давав результату.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Меркель обіймала посаду канцлера із 2005 року. Після 15 років на посаді вона відмовилася висувати свою кандидатуру на виборах. Про це вона заявила 2018 року, а в новорічному зверненні 2021 року підтвердила своє рішення.

26 вересня 2021 року в Німеччині відбулися вибори до Бундестагу. У них узяло участь 47 партій. 26 жовтня повноваження Меркель на посаді канцлера припинилися. 2 грудня відбулася церемонія, присвячена відставці Меркель із посади канцлера Німеччини.

Президент України Володимир Зеленський у квітні 2022 року запрошував Меркель до Бучі Київської області, де після російської окупації виявили тіла сотень убитих мирних жителів.

Вона відкинула критику з боку українського президента у зв'язку з позицією її уряду щодо можливості прийняття України в НАТО. Меркель заявила, що залишається відданою своїм рішенням. Водночас вона підтримала "всі зусилля федерального уряду та міжнародної спільноти", спрямовані на те, щоб "покласти край варварству та війні Росії проти України".

2 червня 2022 року Меркель заявила, що солідарна з Україною, яку атакувала Росія, і підтримує право України на самооборону.

7 червня Меркель сказала, що не вважає, ніби вона недостатньо намагалася запобігти повномасштабній війні РФ проти України. На запитання, наскільки вона могла б сприяти запобіганню ескалації з Росією, Меркель відповіла: "На щастя, я досить старалася. Дуже шкода, що це не спрацювало. Мені не треба звинувачувати себе за те, що недостатньо старалася".