"Ми не перебуваємо у стані війни з РФ". Італія проти використання її зброї на території окупантів

Зброю з Італії не можна використовувати у РФ – Таяні
Фото: ЕРА

Італія залишається проти використання Україною наданої їй зброї на території країни-агресора Росії. Про це міністр закордонних справ країни Антоніо Таяні сказав в опублікованому 29 серпня інтерв'ю Corriere della Sera.

За його словами, офіційний Рим залишається на цій позиції, водночас "кожна країна вирішує сама".

"Ми не перебуваємо у стані війни з РФ, НАТО не перебуває у стані війни з РФ, тому для Італії позиція залишається такою: використовувати нашу зброю на українській території. Інші країни вирішуватимуть, як вони вважають за потрібне", – заявив міністр.

Таяні стверджує, що Італія доправляла українській армії "переважно оборонну зброю", зазначивши, що нова система протиповітряної оборони SAMP-T, передання якої в червні анонсував італійський уряд, теж "є оборонною і її не можна використовувати на російській території".

Контекст:

У Міноборони України підтверджували в лютому 2023 року, що зобов'язалися не застосовувати зброї, наданої партнерами, для ударів по території РФ.

1 травня 2024 року глава МЗС Латвії Байба Браже повідомила, що деякі країни зняли цю заборону. Представники кількох країн підтримали надання Україні права бити західною зброєю по території РФ відповідно до міжнародного права. Зокрема, про це заявили в Польщі, ФранціїЧехії, Нідерландах, Швеції, Канаді, Великобританії. США дозволили Україні бити по прикордонню РФ боєприпасами GMLRS та артилерією, але не ракетами ATACMS, повідомили в Білому домі. За даними The Washington Post, США обмежили Україну стріляниною на відстань менше ніж 100 км від кордону.

Президент України Володимир Зеленський неодноразово зазначав, що потрібні "дальнобійні рішення" проти аеродромів, на яких стоять військові літаки, які застосовує країна-агресор РФ для атак КАБ. Ідеться не лише про російську територію, а й про тимчасово окупований Крим, де потрібні удари більш ніж на 300 км.

23 серпня Politico написало з посиланням на посадовців США, України та інших європейських країн, що США не знімають обмежень на використання ЗСУ далекобійної зброї, оскільки в Білому домі розраховують колись перезавантажити відносини з РФ.