Міжнародний кримінальний суд може взятися за справи про страти українських військових

Карім Хан: Навіть війни мають правила, і ніхто не має права страчувати цивільну людину або військовополоненого, який склав зброю
Фото: radiosvoboda.org

Міжнародний кримінальний суд має юрисдикцію для розслідування страт військовополонених в Україні. Про це на зустрічі з українськими журналістами в Гаазі сказав 8 жовтня головний прокурор МКС Карім Хан, повідомляє "Радіо Свобода"

Він зазначив, що кожне положення Римського статуту можна застосувати, "вони всі мають значення".

"Наша робота полягає в тому, щоб застосовувати методологічний підхід, організовувати стратегію розслідування. І послання має бути вже чітким: незалежно від того, чи є хтось головою держави, уряду, командиром або піхотинцем, як каже генеральний секретар [ООН], навіть війни мають правила, і ніхто не має права страчувати цивільну людину або військовополоненого, який склав зброю. І якщо така людина діє безкарно, то це може бути в юрисдикції МКС, адже ми маємо юрисдикцію щодо подій в Україні", – додав Хан. 

Керівник департаменту ОГП із протидії злочинам, учиненим в умовах збройного конфлікту, Юрій Бєлоусов вважає, що страти військовополонених – це політика, яку підтримує вище керівництво збройних сил країни-агресора і яка може бути частиною політики РФ "із підкорення України". 

а жаль, це далеко непоодинокі факти – страти наших військовополонених мали місце із самого початку масштабного вторгнення. У березні 2022-го це було й у Чернігівській області, й у Харківській області. Але наприкінці минулого року, з листопада, ці випадки почастішали, їхня кількість зростає в геометричній прогресії. Ураховуючи географію й кількість за останній час, усе вказує на те, що ці розстріли підтримуються вищим керівництвом. У нас немає сумніву щодо цього", – говорив він в інтерв'ю "Радіо Свобода", яке вийшло 27 лютого 2024 року. 

Контекст:

На початку липня в Офісі генпрокурора поінформували, що росіяни за час повномасштабної війни стратили понад 110 українських полонених (зокрема 62 – під час здавання в полон). За даними ОГП станом на 4 жовтня, на полі бою росіяни стратили щонайменше 93 українських військових, 80% страт сталися 2024 року

Наймасовіший, за інформацією українських правоохоронців, відомий випадок страти стався цієї осені на покровському напрямку, у районі сіл Миколаївка й Сухий Яр Донецької області – окупанти розстріляли 16 військовослужбовців. 6 жовтня бригада Нацгвардії "Азов" повідомила, що захопила в полон одного з росіян, які розстріляли групу українських військових поблизу Нью-Йорка, той заявив, що його командиру надійшла команда "в полон нікого не брати", тому що з полоненими "ніколи вовтузитися".