Монголія не заарештовуватиме Путіна під час його візиту до країни – Bloomberg

Візит Путіна до Монголії заплановано на 3 вересня
Фото: ЕРА

Влада Монголії обіцяла президенту країни-агресора Росії Володимирові Путіна, що після прибуття його не затримають за ордером Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі. Про це 30 серпня повідомило Bloomberg.

Агентство посилається на два джерела, наближені до Кремля. Візит Путіна до Монголії стане його першою поїздкою у країну, яка ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду, котрий у березні 2023 року видав ордери на арешт диктатора і дитячої омбудсменки РФ Марії Львової-Бєлової через депортацію українських дітей у РФ.

Bloomberg зазначає, що Монголія підписала Римський статут 2000 року, а ратифікувала його 2002-го. Формально країни – члени МКС мають виконати ордер і затримати нелегітимного російського президента.

Контекст:

Путін планує відвідати Монголію з офіційним візитом 3 вересня. За словами його прессекретаря Дмитра Пєскова, у Кремля "немає переживань" і "чудовий діалог із друзями в Монголії".

У зв'язку з інформацією про візит Путіна до Монголії у МЗС України закликали монгольську владу виконати обов'язковий міжнародний ордер на арешт і передати Путіна в МКС. Українські дипломати зазначили, що викрадення українських дітей є лише одним із численних злочинів, за які Путін та інше військово-політичне керівництво РФ мають постати перед правосуддям.