Москалькова відмовилася зустрічатися з Денісовою через її "невиправдані звинувачення"

Москалькова й Денісова все-таки зустрілися
Фото: moskalkova.official / Instagram

Сьогодні в Афінах мали зустрітися російський і український омбудсмени Тетяна Москалькова та Людмила Денісова. Однак після "рішучого протесту" останньої щодо відвідування поранених українських військовополонених у московському СІЗО віце-президентом Європейського інституту омбудсмена Ніною Карпачовою Москалькова відмовилася від зустрічі.

Російський омбудсмен Тетяна Москалькова скасувала заплановану в Афінах зустріч з уповноваженим Верховної Ради з прав людини Людмилою Денісовою через "політизацію питань прав людини з боку Денісової". Про це повідомляє "Интерфакс" із посиланням на заяву прес-служби Москалькової.

Сьогодні український омбудсмен заявила, що висловила російській колезі "рішучий протест" через її візит до поранених українських військовополонених разом із віце-президентом Європейського інституту омбудсмена Ніною Карпачовою.

Москалькова визнала заяву Денісової різкою і відмовилася з нею зустрічатися.

У своєму зверненні, оприлюдненому на сайті уповноваженого з прав людини в РФ, Москалькова зазначила, що Денісова будує свій діалог "у руслі невиправданих звинувачень".

"Пані Карпачова є не тільки громадянкою України, але й представником незалежної міжнародної правозахисної спільноти, віце-президентом Європейського інституту омбудсмена, діяльність якого довела свою ефективність, її спрямовано суто на просування і захист прав та свобод людини і громадянина. Раніше затриманих відвідував консул України, а також їхній адвокат, які мали можливість ознайомитися з умовами їх утримання та переконатися в задовільному стані їхнього здоров'я... Вважаю вкрай важливим, що вищевказаним особам такий доступ було забезпечено й вони зможуть донести до світової спільноти реальну картину подій, а головне – надати необхідну допомогу людям, які потрапили у складну життєву ситуацію", – ідеться в заяві Москалькової.

Водночас в Instagram російського омбудсмена оприлюднено спільні фото з Денісовою, зроблені в Афінах.

12 лютого разом із Москальковою Карпачова відвідала в СІЗО "Лефортово" поранених українських військових моряків Андрія Ейдера, Василя Сороку та Андрія Артеменка.

17 лютого перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що тим самим колишній український омбудсмен "підіграє кремлівському сценарю".

"Офіційну українську уповноважену з прав людини Людмилу Денісову, попри всі її зусилля та наполягання нашого МЗС, так і не допустили провідати моряків... Гібридна війна – це коли РФ використовує гібридного "омбудсмена", – написала Геращенко у Facebook.

У Союзі юристів України заявили, що Геращенко, критикуючи Карпачову, шкодить українським полоненим морякам.