Денісова висловила Москальковій протест через її відвідування полонених моряків разом із Карпачовою

Денісова закликала до негайного вирішення питання про обмін 25 громадян України на 25 громадян РФ
Фото: Людмила Денісова / Facebook

12 лютого російський омбудсмен Тетяна Москалькова і віце-президент Європейського інституту омбудсмена Ніна Карпачова відвідали в московському СІЗО "Лефортово" поранених українських військових моряків. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що Карпачова не уповноважена представляти інтереси України в галузі захисту прав людини у відносинах між двома країнами.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що висловила своїй російській колезі Тетяні Москальковій "рішучий протест" через її візити до поранених українських військовополонених разом із віце-президентом Європейського інституту омбудсмена Ніною Карпачовою. Про це Денісова написала на своїй сторінці у Facebook.

"Упродовж тривалого часу я неодноразово зверталася до пані Москалькової з проханням надати мені дозвіл, як уповноваженому ВРУ з прав людини, на здійснення відвідування затриманих моряків. Мене поінформували, що прийняття рішення стосовно мого відвідування поранених належить до компетенції Федеральної служби безпеки Росії і Федеральної служби виконання покарань Росії. Водночас російською стороною було допущено до українських моряків Ніну Карпачову, яка на відміну від мене не уповноважена представляти інтереси України у відносинах у сфері захисту прав людини між нашими державами", – заявила Денісова.

Вона підтвердила готовність української сторони забезпечити Москальковій безперешкодний доступ до затриманих в Україні громадян РФ за умови синхронного доступу українського омбудсмена до ув'язнених громадян України у Росії та Криму.

Крім того, Денісова закликала російського омбудсмена сприяти негайному вирішенню питання про обмін 25 громадян України на 25 громадян РФ.

12 лютого разом із Москальковою Карпачова відвідала в СІЗО "Лефортово" поранених українських військових моряків Андрія Ейдера, Василя Сороку та Андрія Артеменка.

17 лютого перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що тим самим колишній український омбудсмен "підіграє кремлівському сценарію".

"Офіційного українського уповноваженого з прав людини Людмилу Денісову, попри всі її зусилля і наполягання нашого МЗС, так і не допустили відвідати моряків... Гібридна війна – це коли РФ використовує гібридного "омбудсмена", – написала Геращенко у Facebook.

У Союзі юристів України заявили, що Геращенко, критикуючи Карпачову, шкодить українським полоненим морякам.