"На шляху до Брюсселя". Стефанішина повідомила, що заявка України в НАТО найближчим часом надійде до штаб-квартири Альянсу

Стефанчук, Зеленський і Шмигаль обґрунтовують подання заявки України на членство в НАТО саме зараз "терміновістю ситуації", зазначила Стефанішина
Фото: president.gov.ua
Заявка України про вступ до Альянсу найближчим часом надійде до штаб-квартири НАТО.

Про це 1 жовтня в ефірі національного телемарафону, який транслювали в YouTube каналу "Рада", повідомила віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

"Звернення вже на шляху до Брюсселя (Бельгія), усе вже оформлене, воно вже найближчим часом... надійде до штаб-квартири і країн-союзників, – наголосила віцепрем'єрка. – Важливо, що ми в цьому зверненні – президент [Володимир Зеленський], спікер [Руслан Стефанчук] і прем'єр-міністр [Денис Шмигаль] – обґрунтовуємо подання заявки на членство саме зараз терміновістю ситуації й екстраординарними подіями світового масштабу, які вимагають екстраординарних рішень".

30 вересня президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна подає заявку в НАТО за прискореною процедурою.

Україна подала заявку в НАТО у відповідь на "юридично нікчемні" спроби РФ анексувати її території, зазначили в МЗС 1 жовтня.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

На тлі окупації Криму Росією та збройного конфлікту на Донбасі 2014 року Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає відмову України від позаблоковості. Протягом останніх років Україна прагнула членства в НАТО, курс на вступ до Альянсу зафіксовано у її Конституції.

2018 року НАТО визнав за Україною статус країни-аспіранта – кандидата на членство в Альянсі, 2020-го Україна набула статусу партнера розширених можливостей.

14 червня 2021 року в Брюсселі відбувся саміт НАТО, у підсумковому комюніке якого зазначено, що Альянс підтримує входження України в НАТО. Проте плану дій щодо членства Україні не надали.

За підсумками саміту НАТО в Мадриді (Іспанія), який відбувався із 28-го до 30 червня 2022 року, лідери Альянсу затвердили нову стратегічну концепцію, в якій ідеться про те, що Росія становить "найзначнішу і пряму загрозу" безпеці НАТО, а "сильна, незалежна Україна є життєво необхідною для стабільності євроатлантичного простору".

Наприкінці серпня Стефанішина заявила, що Україна більше не потребує надання плану дій щодо членства в НАТО і розраховує на повноправне членство в Альянсі.