НАБУ і САП повідомили про підозру екснардепа у привласненні 307 млн грн на будівництві нереального сховища для ракет

Фото: Максим Микитась Укрбуд / Facebook

Національне антикорупційне бюро України повідомило народного депутата VIIІ скликання про підозру в заволодінні понад 307 млн грн Міністерства оборони України на будівництві арсеналів для зберігання ракет і боєприпасів. Про це 25 жовтня інформує пресслужба НАБУ.

"Слово і діло" з посиланням на джерела пише, що йдеться про Максима Микитася. За даними НАБУ, крім нардепа, про підозру повідомлено колишнього першого заступника начальника Генерального штабу ЗСУ і ще чотирьох осіб.

Слідство встановило, що 2018 року Міноборони уклало з підконтрольними депутату фірмами контракти на 3 млрд грн на будівництво безпечних складів для боєприпасів, роботи мали завершити до 2021 року. Правоохоронці вважають, що частину цієї суми нардеп планував привласнити й вирішив домогтися скасування законодавчих обмежень, які давали змогу Міноборони платити аванс на суму лише 30% від річного обсягу робіт.

"Нардеп і його помічник шляхом залучення службових осіб вищого і старшого офіцерського складу Збройних сил України забезпечили прийняття змін до постанов Кабінету Міністрів України, які дозволяли перерахування авансу на будівництво в розмірі 80% від загальної вартості контрактів. У результаті протягом листопада – грудня 2018 року на рахунки підконтрольного депутату товариства Міноборони перерахувало понад 307 млн грн", – ідеться в релізі НАБУ.

Там також зазначають, що будівництва складу для ракет і снарядів фактично не розпочали, а гроші вивели на рахунки інших фірм бізнесмена.

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі уточнили, що про підозру повідомлено народного депутата VIIІ скликання, його помічника, директора одного з підприємств, а також трьох колишніх і чинних військовослужбовців старшого й вищого офіцерського складу.

Їхні дії кваліфіковано за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 і ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним через зловживання службовим становищем).

Контекст:

Микитась перебуває під слідством за заявою мера Дніпра Бориса Філатова. Правоохоронці стверджують, що він запропонував меру Дніпра неправомірну вигоду за укладання з підконтрольними йому компаніями контракту щодо будівництва метрополітену у Дніпрі поза конкурсом. "Лояльність" міського голови екснардеп оцінив у 10% від вартості проєкту (€220 млн), що становить, відповідно, €22 млн.

Також він проходить у справі про махінації із закупівлею квартир для Нацгвардії. За версією слідства, Нацгвардія й компанія-забудовник "Укрбуд" уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали побудувати житловий комплекс – там Нацгвардія мала отримати 50 квартир і 30 паркомісць. Однак у 2016–2017 роках сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилася від квартир і паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку на околиці Києва. Експертиза засвідчила, що вартість квартир на околиці на 81 млн грн менша за ту, в яку оцінили квартири на Печерську.