Наглядова рада "Укрексімбанку" розпочала перевірку обставин конфлікту голови правління Мецгера зі знімальною групою "Схем"

Мецгера призначили головою правління "Укрексімбанку" в березні 2020 року
Фото: Мецгер Євген / Facebook
Наглядова рада "Укрексімбанку" заявила про початок перевірки обставин інциденту під час запису знімальною групою "Схем" інтерв'ю з головою правління фінустанови Євгеном Мецгером. Про це йдеться в заяві банку, опублікованій 5 жовтня на його сторінці у Facebook.

"Наглядова рада банку занепокоєна і стурбована звинуваченнями проти банку у перешкоджанні журналістській діяльності. Відповідно до існуючої в банку політики ми вже розпочали перевірку обставин і вживаємо всіх заходів щодо всебічної та об'єктивної оцінки ситуації та дій банку, а також шляхів вирішення ситуації", – ідеться в повідомленні.

Також зазначено, що наглядова рада і надалі "сприятиме впровадженню політики медійної відкритості банку з дотриманням найвищих етичних стандартів".

Контекст:

Журналісти програми "Схеми" заявили, що 4 жовтня на них напали в державному "Укрексімбанку" під час запису інтерв'ю з Мецгером у його кабінеті. Журналісти опублікували зроблений на телефон аудіозапис того, що відбувалося в кабінеті. А 5 жовтня – відновлений відеозапис інциденту.

За словами журналістів, Мецгеру не сподобалося запитання, яке стосувалося одного з найближчих розслідувань "Схем". Мецгер наказав охороні "прибрати камери" й "дістати з них касети". Співробітники банку силою забрали в оператора "Схем" Олександра Мазура дві камери, дістали з них флешки й видалили записане відео. Також охоронці на годину винесли з кабінету голови банку всю техніку журналістів, а їх самих не випускали з кабінету.

Поліція почала розслідування за фактом нападу на журналістів програми "Схеми" під час інтерв'ю.

В "Укрексімбанку" заявили, що журналісти "Схем" поставили запитання щодо банківської таємниці, тому пресслужба банку "була змушена зупинити подальше проведення інтерв'ю" і "подальша бесіда відбувалася у форматі офрекордс-зустрічі". Водночас у банку стверджують, що в діях журналіста були "ознаки протиправного заволодіння інформацією з обмеженим доступом (банківською таємницею) і порушення Кодексу етики українського журналіста в частині використання незаконних методів отримання інформації" (які саме незаконні методи нібито використовував журналіст, не уточнюють).

Як наголошено на сайті банку, Мецгера призначили головою правління фінустанови в березні 2020 року. Головою наглядової ради "Укрексімбанку" є незалежний член Оляна Гордієнко. Крім неї, незалежними членами наглядової ради також є Дімітрі Шишло, Сергій Коновець, Домінік Меню і Ласло Урбан, Кабінет Міністрів представляє Юрій Буца, Верховну Раду – Юрій Терентьєв, а Офіс президента – Вікторія Страхова.